Лимонов чийзкейк


От толкова отдавна се каня да я запиша тази рецепта, но все не ми оставаше време. Започнах работа и тази седмица се обучавам и понеже е нещо ново за мен и се  изморявах и не ми се пускаше компютъра изобщо. Днес е денят! :) Тази рецепта определено си заслужава. Лимоновият чийзкейк е изключително свеж и лек и много подходящ за горещите дни, когато ви се похапва нещо сладичко.

Тук искам да вмъкна, че Ники е лимони. И то не защото е кисела като тях, а защото е свежа и слънчева като тях. Тя е сред най-слънчевите и разкошни (любимата ми паразитна дума напоследък) хора, които имам честта да познавам.
С Ники се познаваме виртуално от много отдавна (години), пишехме заедно в един форум, наше си място на група хора. Израстнахме заедно. Тази година успяхме и да се видим на живо. А тя успя и да опита от слънчевия чийзкейк. Посвещавам го на нея, защото Ники е лимони.
И то не защото е кисела като тях, а защото е свежа и слънчева като тях!
Не го повтарям напразно! Тук можете да прочетете едно интервю с Ники за "Аз чета", написано от друга наша приятелка - Стефани. 





Използвах Lemon Curd за да бъде по-интензивен вкуса. Това е едно много вкусно лимоново сладко, което се приготвя от захар, лимони, яйца и малко нишесте и става готово за нула време. И е изключително вкусно и самостоятелно. Не е задължително да се използва в рецептата, но няма да сбъркате. Ако не ви се занимава използвайте сок от лимон и лимоновата кора настъргана за да постигнете лимоновия вкус.

Използвах тавичка с размер 20 на 30 см. Използвайте био лимони, защото се използва и кората от лимон.


Продукти: за бисквитената част: 300 г чаени бисквити, кората от 1 лимон, 6 с.л. масло
за крема: 300 г крема сирене, 300 г заквасена сметана, 200 мл сладкарска подсладена сметана, 5-6 с.л. Lemon curd /лимоново сладко/ , ванилия, 10 г желатин (моят е на листи, 6 лкиста), за по-интензивен вкус може да се добави и сокът от един лимон, пудра захар на вкус ако е необходимо

3-4  супени лъжици Lemon Curd за украса /опция/




Маслото се разтапя. Бисквитите се смилат фино. Смесват се с лимоновата кора и маслото и се разбъркват добре. Поставят се на дъното на тавичката и се заглажда на блат. Поставя се в хладилник за кратко докато приготвяме крема.

За крема смесваме крема сиренето, заквасената сметана, лимоновото сладко, ванилията докато се получи еднородна смес. Желатинът се накисва в малко студена вода.
Към крема се добавя сладкарската сметана и се разбива докато сместа стане пухкава. Ако не ви е достатъчно сладко може да добавите пудра захар на вкус. Желатинът се добавя накрая. Аз лично изсипах почти цялата вода от накисването и добавих към него сокът от половин лимон. След това се разтваря на водна баня или на ниска степен в микровълновата.
Желатиновата смес се добавя към крема внимателно и постепенно, като се бърка непрекъснато за да не остане някъде неразбъркана част желатин.

Кремът се изсипва и разпределя върху бисквитения блат. Отгоре по желание се слага на места от лимоновото сладко с лъжичка. Като след това с помощта на клечка за зъби се завърта в няколко посоки.




Оставя се за няколко часа в хладилника. За да се режат парчетата по-леко и по-чисто ножът се поставя под чешмата под вряла вода, след което се забърсва с кърпа и се реже така. Нагрява се след всеки разрез.

Чийзкейкът може да се направи и в кръгла форма.

Идеята за украсата и за рязането на парчетата с горещ нож е от тук. Първоначално мислех да използвам нейната рецепта, но след като в блога й видях рецептата за лимоновото сладко реших, че ще си го направя по моя си рецепта като вложа и него вътре.

Ако обичате свежият вкус и аромат на лимоните този чийзкейк определено ще ви хареса.





4 коментара:

  1. За първи път правих чийзкейк и да Ви кажа честно стана уникален! Рецептата е просто невероятна! А лимоновото сладко е страхотно! Браво! Не съм очаквала, че ще ми се получи, но изглежда ако всичко се спазва така, както е описано, няма начин да не се получи! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Милена, искрено се радвам, че Ви е харесал. Това е един от любимите ми чийзкейкове, а се вижда, че аз доста ги обичам.
    Сърдечни поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване