Pollo alla panna или простичко казано - пиле със сметана


 Здравей Септември!

Ето, че и есента започва да почуква на вратите ни...
Аз май се радвам донякъде, но пък лятото ще ми липсва. изобщо не обичам да се навличам с много дрехи. Ако имаше едно средно положение както са градусите сега щеше да е чудесно.

Днешната рецепта е посветена на италианската кухня. Какво знаем за тях... ами обичат да похапват добра храна. И храната не е просто за съществуване, за тях тя си е като религия ако мога така да се изразя.

Това пиле има толкова малко съставки, а резултата е просто съвършен, мек и фин вкус. Жалко, че свърши вече :D

Наскоро се сдобих с тази книга. Брат ми ми подари ваучер за Хеликон и накрая се спрях на нея. Стори ми се много интересна тематика. Още не съм започнала да я чета. Съвсем в началото съм, на първите страници. Но съм сигурна, че ще открия много интересна информация. Ще споделя ако се сетя и дали ми е харесала след като я прочета.


Рецептата е адаптирана от тук.



Продукти: 3 цели пилешки бутчета, 1 глава кромид лук, 500 мл животинска сметана (аз използвах на Президент този път - хареса ми), 100 мл бяло вино, 50 г краве масло, сол на вкус
магданоз за сервиране


Бутчетата се разделят на две части. В подходящ съд с незалепващо покритие се загрява маслото. Главата лук се изчиства и разрязва на 4 парчета. Заедно с пилето се поставят в загрятото масло и се сотират докато придобият приятен златисто кафяв загар.  Добавя се сметаната и виното и се посолява.



Оставя се да къкри на бавен огън около 40-тина минути или докато соса се редуцира.

В началото на готвенето покрих с капак за около 25 минути.

Сервира се веднага. Върви си чудесно с прясно изпечен хляб. Сосчето просто си плаче да бъде отопено с коричка прекрасен хляб.






2 коментара:

  1. Много обичам пиле със сметана, не знаех, че се води италианска кухня, аз го правя вече повече от 25 години. Ще опитам непременно и този вкусен вариант, Галка!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, и аз много обичам и правя, но не бях правила по този начин, да се "вари" пилето във сметаната. Обикновено я добавям преди да стане готово ястието. Така много ни хареса у дома.

    ОтговорИзтриване