Orange Curd / Портокалово сладко



Преди известно време се престраших да направя за първи път Lemon curd. Ето, че дойде времето да опитам и портокаловото сладко. Моя колежка имаше рожден ден на 19 март и й направих изненада палачинкова торта (нея ще споделя евентуално утре). Тя не обича много плодове, но много обича цитруси и в нейна чест реших да направя палачинковата торта с портокалов крем (за който използвах това портокалово сладко) и шоколадов ганаш.  Стана превъзходна. Вчера направих тортата повторно с малко по-различен външен вид и малко по-малка.

Портокаловото сладко е разкошно и за хапване върху хрупкава бисквитка.




Продукти: 2 - 3 портокала (според големината), 3/4 ч.ч. захар, ванилия, 120 г масло, 1  ч.л. нишесте портокал (или натурално), 2 яйца (М, Л)


Продуктите да са на стайна температура. Кората на портокалите се настъргва на ситно ренде. Сокът се изтисква.

С тел или миксер се разбърква мекото масло, към него се добавят захарта, кората от портокали, ванилията и се прибавят едно по едно яйцата.

Нишестето се разбърква с портокаловия сок и се прибавя към останалата смес.

Загрява се в тенджерка с незалепващо дъно, оставя се да се вари на слаб огън и се разбърква непрекъснато докато се сгъсти достатъчно.

Пресипва се в бурканчета и се съхранява в хладилник. Може да издържи 1-2 седмици в хладилник. Чудесно другарче на бисквитките.






0 comments:

Публикуване на коментар