Снимките ми не са най-прекрасните, но не разполагам с други. Беше малко мрачно и... ами не се получиха. Но се вижда що годе, че е една чудесна тортичка. Идеята взех от ябълковото руло на Йоли. Ще опитам и рулото някой ден. Този път си направих интерпретация и се получи чудесна, лека и не много сладка тортичка ухаеща на есен/зима.
Канелата е главен герой, заедно с ябълките и пресни червени боровинки.
Който ме познава знае, че обожавам канела.
Направих тортичката за мама. Беше ни на гости за 2 седмици покрай операцията на брат ми и реших да й направя нещо вкусно и сладко.
Продукти:
за блата:
4 яйца,
60 мл прясно мляко,
80 г захар,
40 мл олио,
75 г брашно,
1 пак. канелена захар, или 1 ч.л. канела
за плодовия пълнеж:
1 голяма ябълка,
200 г пресни червени боровинки,
1/2 ч.ч. вода,
1 с.л. нишесте,
4-5 с.л. захар,
2-3 с.л. прясно изтискан сок от лимон
за крема:
800 г заквасена сметана,
4 печени и пюрирани ябълки,
1 пак канелена захар или 1 ч.л. канела,
сокът и кората от половин лимон,
захар - 100 г или на вкус (в зависимост от това колко сладко обичате да ви е),
желатин - 20 г (аз използвам на листи защото ми е по-удобен),
малко вода за накисване на желатиновите листа.
Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с 60 г от захарта. Белтъците се разбиват с бъркалка с останалата захар докато удвоят обема си. Към тях се добавят млякото и олиото, канелата и брашното. На няколко пъти се добавя и белтъчната смес като се разбърква много внимателно с бъркалка. Трябва да остане възможно най-въздушно.
Пече се около 20-тина минути. Оставя се да се охлади напълно.
В тиганче се изсипват измитите червени боровинки и нарязаната на кубчета обелена и изчистена яълка. Добавят се захарта и водата, както и лимоновия сок. Оставя се да се редуцира течността и се добавя нишестето. Трябва да остане без течност почти. Оставя се да се охлади.
Желатинът се накисва в малко вода и се разтапя на водна баня до пълно разтваряне.
В купа се смесват заквасената сметана, пюрираните ябълки, захарта, лимоновия сок и кора и канелата. Когато желатиновата смес е поизстинала леко се изсипва на тънка струя в сметановата смес и се бърка непрекъснато.
Във форма с падащо дъно се поставя блата. Отгоре се изсипва половината сметанова смес. С лъжица се разпределя плодовия пълнеж и се покрива с останалата сметанова смес. Заглажда се и се оставя да престои за няколко часа в хладилник. Най-добре за една нощ.
Чудна е и тази тортичка, Гале!
ОтговорИзтриване