Спаначена торта с крема сирене



Здравейте мили приятели!!!
Днес беше един прекрасен ден! Освен, че навън беше слънчево и хубаво понеже имахме задачи за вършене цял ден бяхме в движение. Което в моменти като този си е добре.


Най накрая идва ред да направя и аз тази торта. Разкошна е, страшно вкусна!!!
От години все я прескачам заради лошата ми история със спанака. Но все пак реших, че е време да преглътна тази история и да я направя.
Всъщност наистина вкуса на спанака не се усеща грам, което ме радва. А е толкова красиво зелена. Опитах малко от крайчетата на блата, които изрязах. Супер вкусно. Направих блатовете по тази рецептa.
Но намалих наполовина продуктите, исках една мъничка торта с две платки. Кремът си е моя импровизация с онова, което имам в хладилника. Доста икономична торта бих казала и изобщо не е задължително да изполвате ягоди. Може да сложите каквито плодове пожелаете. Аз попаднах на ягоди на добра цена, които са супер сладки и ароматни, а и се открояват чудесно, един много красив акцент са. Тортата е много свежарска на вид. И посрещаме пролетното настроение. Макар и да е само в душата.




Продукти:

за блатовете:
2 яйца,
1 ч.ч. захар,
ванилия,
100 г замразен спанак (размразен :Д )
1/2 ч.ч. олио,
1 ч.ч. брашно,
щипка сол,
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер

за крема:
200 г крема сирене,
400 г цедено кисело мляко,
сокът от един лимон,
5 с.л. пудра захар

около 400 грама ягоди заукраса и за между блатовете,

1/4 ч.ч. прясно мляко подсладено с мед за напояване на блатовете



 Фурната се загрява на 180 градуса.

Разбивате с миксер яйцата, ванилията и захарта докато стане гъста млечно жълта смес като крем. Удвоява обема си. 
Спанака и олиото се блендират до гладка смес. Добавят се към яйчената смес. След това се добавят предварително смесените в купа сухи съставки.
Сместа се разпределя в две тавички. Всеки блат се пече около 40 минути или докато клечка забита в средата излезе напълно суха, без полепнали трохички по нея.

Оставят се настрани да изстинат напълно. Аз използвах чиния за шаблон за размера на блатовете и с остър нож се отстранява излишното. Отделете го настрана, по-късно ще се използва за украса на тортата.

Приготвя се крема като се смесват всички продукти.

В подходяща чиния се слага първия блат и се стяга с ринга, Сиропира се с подсладеното мляко. Отгоре се слага съвсем малко крем и се нареждат резенчета ягоди. Покрива се с половината от крема. отгоре се поставя втория блат, който е малко напоен с прясното мляко. и се намазва с останалия крем. Отгоре се покрива с ягоди и трохи от крайчетата от блата, които си отделихме по-рано.

Оставя се в хладилника да престои. Най-добре за една нощ.











0 comments:

Публикуване на коментар