καλιτσούνια/ Калитцуня

Пълнежа се приготвя  от  сирене мизитра(μυζήθρα) или маскарпоне и ли рикота ако нямате възможност от гръцкото, 1 чаена лъжица канела , 2 с. лъжици захар, 1 жълтък, 1 чаена лъжица портокалови корички, 2 супени лъжици брашно, 1 разбито яйце за глазиране

Тестото приготвяме от половин купичка зехтин, половин купичка захар, половин купичка кисело мляко, 2 разбити яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 1/4 купичка бренди или подобен алкохол, 3 купички брашно. Смесват се отделно сухи от мокри съставки и се смесват в голяма купа. Тестото трябва да е мекичко. Разделя се на малки топки и се оставя 10тина минути да почине.

Разточва се кора и се изрязват кръгчета. В средата им се поставя от пълнежа. краищата се навлажняват с вода или разбитото яйце и леко се притискат на места към средата, но не трябва да се затваря пълнежа. По скоро прилича на цветенце и все едно тичинките ми се виждат (т.е. пълнежа)
Пекат се върху хартия намаслена около 20тина минути на 170-180 градуса. Трябва да станат приятно златисти. След което се поръсват обилно с ванилена захар и канела.

Има вариант и да се изпържат като формата им е като на тези от първата рецепта. Пълнежа в средата и на полумесечета. Пържат се до златисто, поставят се върху кухненска хартия за да попие мазнината. накрая се наръсват с пудра захар или се заливат с разтопен мед.

0 comments:

Публикуване на коментар