καλιτσούνια με κανέλα/калитцуня ме канела

1 и 1/2 купичка сирене μυζήθρα - мизитра ( Мизитра: Това сирене се прави от суроватка на Фета и Кефалотири. Консумира се както прясно така и узряло Младото сирене е меко, а узрялото е твърдо и с пикантен вкус. Узрялото сирене се използва за настъргване. цитата е от тук има описание на видовете гръцко сирене ) - може да се замени със сирене рикота или маскарпоне
2 супени лъжици настъргано сирене μυζήθρα, него може да замените с пармезан или κεφαλοτύρι /кефалотири - жълто сирене/
2 яйца - разделени жълтъците от белтъците
1/2 купичка кристална захар
2 супени лъжици размекнато масло
4 с.л. прясно мляко
1 щипка сол, 1 чаена лъжичка ванилена захар
2 купички брашно

Пълнежа се приготвя като се разбъркват добре сирената и жълтъците, захарта, половин чаена лъжица канела и малко от разтопеното масло. сместа не трябва да е много течна нито много гъста, ако е много гъста може да се добави една лъжица прясно мляко.
Оставя се настрани докато се приготви тестото за сладките

Брашното и солта се размесват в купа, добавя се маслото и се смесва с ръце, добавя се ванилията, белтъците и мляко толкова, че да се получи меко тесто. Разделя се на малки парчета и се оставя малко да почине. След това се разточва с точилка и се изрязват малки кръгчета с чаша, в средата им се слага от пълнежа и се сгъват на две като преди това краищата им са намазани с вода или прясно мляко. Получават се като полумесечета. Отгоре се притискат с вилица и се слагат в тавичка покрита с намаслена хартия за печене. Пекат се до зачервяване. След това се поръсват със захар и канела.

0 comments:

Публикуване на коментар