Κοκορέτσι - кокоретци



Това е традиционно великденско ястие, което се приготвя от дробовете, сърцето месо и чревца на агне или яре. Тази година имах възможността да го опитам и много ми хареса. Ще ви покажа и снимки, но все още са на лаптопа и не съм си ги прехвърлила на компютъра.

Предполагам, че всяко семейство си има свой си начин на приготвяне, аз ще ви кажа при нас как го направиха, всъщност направихме защото аз също помагах. Вечерта преди Пасха едро нарязаното месо от агне или яре + черен дроб, бял дроб, може и сърце ги осолихме, малко черен пипер, прибавихме малко узо и малко бира и престояха цяла нощ завити с фолио. 
За кокоретци трябват и червата. Предварително ги обработваме с вар и хубаво се измиват. както си се чистят по принцип. На сутринта се приготвя жар и месото се нанизва на шиш като за чеверме. Червата се завиват върху/около месото. Всичко това се увива в алуминиево фолио и се върти на шиш около 4 часа... да кажем 3 часа с фолиото и после се сваля и се допича така за да хване коричка. Те пекат едновременно и агнето/ярето и кокоретци на два шиша един до друг. 

Може шиша да се върти ръчно, но може и с моторче.

Става нещо невероятно наистина...



0 comments:

Публикуване на коментар