Домашни фетучини с доматен сос




Продукти: за тестото:(излезнаха 3 порции) 200 г пресято брашно, 2 големи яйца, малко сол и зехтин

за соса: 1 голям домат, 100 г бекон, 1 к.ч. замразен грах, 3 скилидки чесън, 1 малка глава червен лук, няколко листенца пресен босилек, мащерка, риган, сол на вкус, зехтин.

ементал за поръсване

Омесва се гладко и еластично тесто от продуктите. Увива се във фолио и се оставя за половин час в хладилника.
Аз го разделих на 3 топчици след това защото в момента повърхността за точене ми е доста ограничена. Разточва се едната кора. Трябва да е добре набрашнена за да не залепва. навива се на ролце и се нарязва на филийки по 1-1.5 см.

след което се развиват и подреждат в чиния. По същия начин се процедира и с другите топчици.



Кипва се подсолена вода и се пускат постепенно за 3 минути след което се изваждат с решетъчна лъжица в купа. Леко се поливат със зехтин и се разбъркват.

Загрява се малко зехтин в дълбок тиган и в него се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, добавя се беконът нарязан на кубчета. Домата нарязан на кубчета, грахта, и подправките и се оставя да покъкри леко до омекване на зеленчуците. Половината сос се изсипва при фетучините и се разбъркват. Разсипват се в чиниите и отгоре се слага останалият сос и настърган ементал


2 коментара:

  1. Поздравления за домашно приготвените фетучини! Обичам италианската кухня, пастата във всичките и разновидности. Тази рецепта ми се струва много вкусна.:-)))
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! не бях правила много отдавна.
    Аз не съм запозната много с италианската кухня и след като прочетох две много вкусни книги "Изкушение с дъх на лимони" на Антъни Капела и "Не тъгувай, Мария" от Ники Пелегрино реших да се поразчета из сайтове... защото аз знаех едни макарони и пица. А кухнята им е доста по-богата, а в книгите беше толкова уникално описана, че докато четеш героините какво приготвят и само преглъщаш.
    Хубава и успешна седмица и на теб!
    Галка

    ОтговорИзтриване