Шоколадов чийзкейк


От един месец се каня да го направя и все не му идваше ред. За първи път правя изцяло шоколадов чийзкейк и за първи път пека по тази технология. Видях я в пинтерест и реших да пробвам. Пече се на водна баня затова си подгответе освен продуктите и ролка алуминиево фолио с което се облицова формата за торта с падащи стени.
Ето така се облицова:

Може да сложите хартия вътре, или не. Аз уж я сложих за да мога да го избутам после по-лесно в чинията, но нещо отново не се справих и хартията си остана под чийзкейка.
Облицовайте добре дъното за да не влезне вода при печенето. Формата е с диаметър 22 см.


Продукти: за блата: 1 пакет шоколадови бисквити (използвах пакет от 230 грама от тези с дупка в средата, харесват ми, че са по-масленки), 100 г масло
за крема: 500 г крема сирене, 200 г шоколадов кувертюр, 3/4 ч.ч. пудра захар, 4 яйца, 1 ванилия, 200 г заквасена сметана
за заливката: 200 г млечен шоколад, 200 мл животинска сметана
за украса каквото ви душа иска. Аз си бях купила от Билла едно пакетче с тези вафлени яйчица пълни с два вида мус.

Маслото се разтапя в микровълнова и се смесва с бисквитите, които са смлени на прах. Обърква се добре и се разпределя по дъното на вече облицованата форма. Заглажда се добре с лъжица и се оставя в хладилника докато приготвим крема.

Крема сиренето и сметаната се разбиват на гладък крем със захарта и ванилията. Добавят се 1 по 1 яйцата и се разбива добре. Накрая се прибавя разтопеният шоколадов кувертюр.

Сместта се изсипва във формата. Тя се поставя в друга по-голяма тавичка и се сипва гореща вода, която да стига до средата на формата за торта. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна за 1 час. Изважда се след това от тавичката с вода.

Оставя се да изстине за половин час и се маха внимателно фолиото и стената. Оставя се да изстине напълно. премества се върху чиния за торта.

Сметаната се загрява, но без да кипне и в нея се изсипва начупения шоколад. разбърква се докато се разтопи напълно и се оставя за около 10 минути в хладилника след което се разпределя върху чийзкейка. Украсява се и се оставя в хладилника за няколко часа или една нощ.

0 comments:

Публикуване на коментар