Сладкиш "Сюрприз Кайсия"


Сега ще ви кажа откъде дойде това име...
Рецептата е на Ева Тонева. Аз обаче натиснах половинките кайсии малко повечко изглежда и докато се печеше сладкиша тестото ги покри напълно. Оплаках се на близка приятелка и тя измисли това име. Аха гледаш го някакъв обикновен сладкиш и "Охааа! Сюрприз! Вътре има кайсии!"
Ето я и рецептата, промените са минимални:


Продукти: 150 г масло, 150 г кафява захар, 3 яйца, 1 ванилия, 1 с.л. уиски/бърбън, 150 г брашно, 1 пак. бакпулвер, около 400 г дребни кайсии, около 50 г смлени лешници, пудра захар за поръсване накрая.

Маслото се разбива на крем със захарта. Трябва да е размекнато. Добавят се едно по едно яйцата като след всяко се разбива добре с миксера. Добавят се ванилията и уискито.
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към сместа като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Сместа се изсипва във форма за торта с падащо дъно с размер около 22-24 см (моята е 22 см), която е постлана с хартия за печене или е намазана с масло.

Кайсиите се измиват, разрязват се на половинки и се почистват от костилките. АКо искате сладкиша да е като на Ева не натискайте твърде много кайсиите в тестото, а просто ги подредете . Ако искате да е кайсиев сюрприз ги понатиснете. Подреждат се с отрязаното нагоре. Поръсват се с лешниците.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или при забодена клечка в тестото не трябва да има полепнало тесто, а да излиза чиста.

Преди сервиране се поръсва с пудра захар.



0 comments:

Публикуване на коментар