Сироп от смокинови листа


Видях тази рецепта наскоро при Йоли. Въпреки, че не обичам смокини предизвика интерес у мен защото харесвам смокиновия аромат просто не обичам да ям смокини.
Веднага щом се върнах от Гърция (оттам си донесох голям буркан със сладко от зелени смокини, което мама направи докато беше там, за любимите хора) запретнах ръкави и направих една доза. В съседния двор има смокиново дръвче и част от клоните са в двора на кооперацията та една вечер го "опосках".
Да си призная докато се вареше сиропа не ми хареса много на мирис, но след като изстина стана толкова дъхаво... по-дъхаво дори от сладкото. И така... смятам всяка година да приготвям. Тази година смятам да почерпя с него гостите ни на рождения ден на половинката ми, който е другата седмица.
Благодаря на Йоли, че сподели с всички нас тази интересна рецепта. Жалко, че останахме за толкова кратко в Гърция и ние и мама. Ако имахме малко повече време можеше да направим и там и мама да си вземе в Германия. Сега за съжаление няма как да й пратя.

Продуктите за една доза са: 20-30 листа от смокиня (аз използвах точно 30), 1 кг захар, 1 пак. лимонтузу, 1 литър вода.

Листата се измиват добре и се поставят в тенджера заедно с водата. Варят се 20 минути и се оставят да изстинат. Течността се прецежда в тенджерка и се добавя захарта. Вари се половин час и малко преди да стане готов се слага лимонтузуто. Затваря се в голяма бутилка (или няколко малки). Държи се на студено в хладилника. Може да се стерилизира във вряща вода.

0 comments:

Публикуване на коментар