Печено сладко от сини сливи


Миналата година за първи път правих печено сладко от сини сливи, но беше пълен провал! Пекох го твърде дълго и все ми се виждаше, че не е готово и накрая не можеше да се откопае от бурканите. Тази година всичко е наред. Стана вкусно и съм много доволна. Не съм правила други сладка тази година, някак изпуснах всичко и нямах време, но това е любимото сладко на половинката ми и исках да има хубаво домашно сладко за палачинките. :)

Продукти: 3 кг сини сливи, 1 кг захар, 1/3 ч.ч. ябълков оцет, 2/3 ч.ч. вода

Сините сливи се измиват и изчистват от костилките и се режат на четвъртинки. Засипват се със захар и се оставят за през нощта в хладилника за да пуснат сок. На другия ден се добавят водата и оцета и се слагат в загрята на 200 градуса фурна. Пекат се около 2 - 2 и половина часа или в зависимост от фурната ви. Капка от сиропа капната върху чиния не трябва да се разлива. Насипва се в буркани докато е горещо, обръща се с капачката надолу. Може да се стерилизира за 10 минути.

Рецептата ми я каза една жена на пазара :) Аз се чудех колко сливи да взема и тя ми каза тази доза и че я прави от много години.

2 коментара:

  1. От оцета не става ли кисело сладкото?

    ОтговорИзтриване
  2. Не повече отколкото би станало ако се добави лимонтузу. Не се отразява кой знае колко на вкуса. Сладкото си става достатъчно сладко :) Също след като стане готово няма оцетен мирис. Става много вкусно всъщност. У дома много го харесаха. Даже половинката ми изяде вече едно бурканче, което ме навява на мисълта, че ако искам да устиска до зимата или трябва да го скрия или да направя още :D

    ОтговорИзтриване