Содени питки с два вида сирене


Днес навън е много хладно и мрачно и реших да изненадам любимия човек с топли питки за обяд. Първите му думи като се върна от работа и видя, че нещо се пече във фурната беше "Пак ли нещо сладко правиш?" :D Ами така е... когато човек не си пада по сладките неща все се притеснява да не се пробват пак да му пробутат нещо такова. :D
Когато съмненията му бяха опровергани се зарадва много, а с какъв кеф си ги хапна за обяд с чаша от сиропа от смокинови листа и пастърмичка и овче сиренце не мога да ви опиша.
Питките са чудесни, меки и ухаят много приятно. Може да си ги хапнете и за закуска, и за обяд или вечеря... с чаша айрянче или чайче. В дъждовните дни със сигурност ще е приятно хапване.

*Използвайте една чаша за отмерване на продуктите. Аз използвам чаена чаша с вместимост 250 мл.


Прудукти: (при мен за 20 питчици) 1 ч.ч. гъсто кисело мляко, 1 ч.ч. натрошено краве сирене, 1 ч.ч. настърган кашкавал (или някакво жълто сирене - ементал, гауда, едам), 1/2 ч.л. сол (може и да не се слага ако сиренето е по-солено, 1 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.ч. зехтин, около 500 г брашно (или малко повече за меко тесто), 1 яйце и 1 белтък

за намазване: 1 жълтък разреден с малко прясно мляко и семена по избор за поръска

В голяма купа се разбъркват с тел киселото мляко в което е загасена содата и зехтина. Прибавят се яйцето и белтъка и продължава да се рабърква до пълното смесване. Прибавят се сиренето, кашкавала и солта и продължава да се разбърква с лъжица. Постепенно се добавя по малко пресято брашно. Аз направо го пресявах върху сместа. Разбърква се с лъжица и когато стане малко-по гъсто започва да се омесва с ръце постепенно с толкова брашно, че да се получи меко, но нелепнещо тесто. Тестото се оставя в хладилника за половин час.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичка се застила с хартия за печене. С намаслени ръце се оформят питчици и се подреждат на разстояние една от друга. Топчиците може да се сплескат лекичко.
Отгоре се намазват със жълтък и се поръсват с любимите ви семена. Пекат се за около 20 минути или докато се зачервят приятно. Вкусни са както топли така и студени.




0 comments:

Публикуване на коментар