Баница на тиган


За тази баница знам отдавна. За първи път я видях в една групичка във ФБ в която сме се събрали няколко приятелки. Даже вчера я търсих из старите постове, но не я открих. Така и не се престраших да я опитам тогава.
В събота вечерта посетих Блоговодител... ей така да разгледам какво ново е качено и попаднах на рецептата за тази баница в блога "Ухае на..."
Сетих се, че имам в хладилника един пакет кори за баници и попитах половинката дали иска да пробвам да направя такава баница за вечеря. Показах му снимките в блога. Съгласи се.
Имахме излизане у един приятел вечерта и решихме да хапнем преди това вкъщи вместо да си поръчваме за вкъщи.
Запретнах ръкави... иииии първият ми опит не беше много успешен. В смисъл... успешен си беше, но примерно попрепеках малко повечко едната страна защото не уцелих на колко градуса трябва да е... ииии тиганът ми е доста голям - та стана малко по-тънка. Обаче на вкус беше великолепна. Не мога да ви опиша възхищението си от една толкова простичка, лесна и бърза рецепта. Невероятно мека, сочна и най-важното липса онова "глетавото", което се получава понякога като правим баница с готови кори на фурна.
Реших, че ще направя още една баница за закуска с останалите кори. Направих я, използвах повече кори за пълнеж заради големия ми тиган и пеках на 2-ра степен на котлона (при мен са общо 9). Стана перфектна и си облизахме пръстите за втори път в рамките на няколко часа. Получих много похвали за нея. И така... направете я и няма да сбъркате!


Продукти: за 1 баничка (трима човека си хапнахме добре от нея) в тиган с 24 см диаметър: 6 кори за баница, сирене - тук бих казала, че е на вкус. В рецептата на Петя пише 150 г сирене. Вкъщи не обичат да има много сирене в баницата и аз сложих по една "кибритена кутийка" на ред, общо 3-4 кубчета с такъв размер
олио за намазване на тигана
за яйчената смес: 1 яйце, 50 мл олио, 100 мл прясно мляко, 100 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода за хляб

Яйцето, прясното мляко, олиото и киселото мляко със загасената в него сода се разбъркват добре.
Отделя се една кора и другите се накъсват на парчета като едно от парчетата трябва да се остави по-голямо - около 20/20 см. То ще служи за нещо като капаче.

Тиганът се намазва с олио и отгоре се постила голямата кора. Парченцата накъсана кора се натопяват едно по едно в яйчената смес и се подреждат върху кората. Отгоре се поръсва със сирене. След това се процедира по същия начин като се редуват напоени кори и сирене докато свършат корите. Най-отгоре се поставя по-голямото парченце напоена кора и след това краищата стърчащи от тигана се загъват навътре за да стане като пакетче.

Едва тогава се пуска котлона. Аз пекох моята баница на степен 2. Моите котлони са на 9 степени. Няма представа колко градуса е това, но не е силен котлон, а по-скоро слаб. Пече се докато стане приятно златисто кафява. Поставя се голяма чиния отгоре и се обръща върху чинията след което се плъзва в тигана откъм неизпечената част. Пече се и от тази страна докато стане златисто кафява.

Сервира се топла по желание с топло прясно мляко или айрянче.




2 коментара:

  1. Привет, Галя! Страхотна баничка си направила и тук е мястото да ти БЛАГОДАРЯ за споменаването! Пожелавам ти много забавление в кухнята! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Петя!
    Благодаря ти за хубавите пожелания! Както ти самата беше написала в поста за тази баничка интернет е едно страхотно място от което можеш да почерпиш безброй идеи и да намериш съмишленици и приятели. Благодаря за рецептата! Мама беше толкова въодушевена като й показах снимките още преди да я кача в блога, че реши веднага на другия ден да я направи. Надявам се и на тях да им е харесала толкова много. А за споменаването... мисля, че това е възможно най-правилния начин. За съжаление има и много некоректни хора, които си приписват рецепти, снимки и т.н. и труда на някой друг бива поруган един вид.
    Желая ти една страхотна топла седмица изпълнена с вкусни аромати :)
    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване