Баница на тиган със спанак и сирене


Тази баница я правих преди много месеци и снимките си отлежаваха в едно албумче. Хич не са хубави, но няма значение. Важна е идеята. Пък като я правя пак може да подменя снимките.
Използвах за основа рецептата за баница на тиган, но добавих задушен в малко масло спанак.Може да се направи и с лапад или други зелении. Може също да се сложи и пресен лук. В случая аз сложих само спанак.


Продукти: за 1 баничка в тиган с 24 см диаметър: 6 кори за баница, сирене
олио за намазване на тигана
за яйчената смес: 1 яйце, 50 мл олио, 100 мл прясно мляко, 100 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода за хляб
около 150-200 г пресен спанак и 1 лъжица масло


Спанакът се задушава в маслото до омекване и се посолява леко. Оставя се да изстине.

Всички продукти за яйчената смес се разбъркват добре, като содата за хляб се "угасява" в киселото мляко.

Тиганът се намазва с малко олио и върху него се поставя една кора. Другите кори се накъсват на парченца като се оставя едно по-големичко около 20/20 см за "капаче".

Вземат се от парченцата накъсана кора. Топят се в яйчената смес и се подреждат върху кората. Отгоре се поръсва със сирене. След това пак се прави един ред с напоени кори. отново сирене, разпределя се цялата спаначена смес и пак се процедира така с напоени корички, пак сирене и най-отгоре се поставя напоеното отделено голямо парче. Баницата се загръща от всички страни за да стане като пакетче и се слага на слаб котлон да се пече. Аз го пекох на втора степен.
Когато се зачерви от долната страна (проверявайте за да не я изгорите) се поставя отгоре една чиния с помощта на която се обръща баницата и се връща в тигана с неопечената страна отдолу. Пече се до готовност.

Можете да видите как се прави само със сирене стъпка по стъпка тук.



4 коментара:

  1. Отдавна срещам тази рецепта, но твоето описание и изкушаващите снимки ме убедиха да я направя. Разгледах голяма част от блога ти и много ми хареса. Лесни рецепти с достъпни продукти, а резултатът е страхотен. Копирах си цял куп рецепти и ще ги направя с удоволствие. Поздравления за блога! Красимира

    ОтговорИзтриване
  2. Красимира, много ти благодаря за милите думи! Надявам се да ти харесат рецептите. Много ми е драго, че ти харесва моя блог. Много ми е любим и винаги когато имам време споделям по нещо, което съм опитала. Утре съм на екскурзия с приятелка и си направих за изпът гризини с маслини, сирене и царевично брашно. Ще ги споделя скоро :)
    Баницата е страхотна иначе! У дома отдавна не съм правила друга. Даже миналата седмица правих пак. Чудна е! Дано ти хареса :)
    Ще се радвам да споделиш като я направиш :)
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд,
    Галя

    ОтговорИзтриване
  3. Направих я, разкошна е. Направих тази само със сирене. Довечера ще употребя и другите шест кори, ще има повторение. Невероятна баница.
    Красимира

    ОтговорИзтриване
  4. Краси, изключително много ме зарадва! <3 Mnogo се радвам, че ти е харесала :)
    Прекрасен ден ти желая! :) Ако опиташ някоя друга рецепта ще се радвам да споделиш също дали ти е допаднала, защото все пак всичко е въпрос на вкус и невинаги вкусовете съвпадат :)
    Сърдечни поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване