Великденски курабии с лимон и мак
Направих тези курабийки миналата седмица. Много ароматни се получиха, леко киселички от лимона. Чудесни са за Великден. В Гърция този тип курабийки са традиционни за Великден и имат най-различни варианти.
Аз вече споделих подобни на тези, но постни.
В тези има масло, яйца, прясно мляко. Адаптирах рецептата от тук. Намалих дозата наполовина. Добавих и семена мак за разкош :)
Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 60 г меко краве масло, 60 мл олио, сокът и кората на 1 лимон, 1 ванилия, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сода, 2-3 с.л. маково семе
няколко лъжици мляко за намазване и захар за поръсване
Маслото се разбива с олиото докато се обединят добре и се добавя захарта. Прибавят се яйцата едно по едно, ванилията, сокът и кората от лимона и макът.
Брашното, содата и бакпулверът се смесват. Сухата смес се прибавя към влажната и се омесва меко маслено тесто.
Тестото се прибира за 15-20 минути в хладилника.
Фурната се загрява на 180 градуса. Тава се постила с хартия за печене. Тестото се разделя на еднакви парчета, които се правят на фитилчета с дължина около педя и се усукват. Подреждат се в тавата, намазват се с олио и се поръсват със захар.
Пекат се 20тина минути или докато станат златисти по краищата.
0 comments:
Публикуване на коментар