Кюфтенца с доматен сос


Първият ми пост откакто се върнах в България. А имам още снимки и рецепти от времето, което изкарах при мама. Но с времето постепенно ще ги споделя.
Каймата за тези кюфтенца е приготвена по начин по който ме научи Пасхалис. Вътре в тях няма яйца и стават много сочни и меки.
Може да се използва и за кюфтенца на скара, за руло Стефани, за пържени или печени кюфтенца. Универсална. Има и още една рецепта с кисело мляко, но за нея друг път. И тя е подобна на тази.

Тези кюфтенца стават изключително вкусни и се приготвят много бързо. Чудесни са за лятото, защото са леки. Може да се използва кайма по избор - смес, агнешка, телешка, свинска, пилешка. Аз използвах за тази рецепта смес от телешка и свинска.


Продукти: за кюфтенцата: 500 г кайма смес (или друга по избор), 3 с.л. домати от консерва, 1/2 глава лук нарязана на ситно (или бялата част на 1-с стръка зелен лук), 2 с.л. галета (по възможност прясно смлени), черен пипер, пресни магданоз, босилек, мащерка, сол на вкус (плюс може и други любими подправки)

за соса: 800 г консерва белени домати на кубчета, 1/2 глава лук, 1-2 скилидки чесън, прясна мащерка, 2 бучки захар, сол на вкус, зехтин - 1-2 с.л.

магданоз за поръсване


Каймата може да се омеси още от предната вечер. Хубаво е да престои поне няколко часа в хладилника за да може да поеме ароматите, но може и веднага да се използва. Всички продукти се смесват и каймата се омесва много добре.
Оформят се 15-16 малки кюфтенца.

През това време фурната се оставя да се загрее на 220 градуса. Кюфтенцата се подреждат върху постлана с хартия за печене. Пекат се за около 20-тина минути.



Докато кюфтенцата се пекат се приготвя и доматения сос. В малко зехтин се запържват нарязаните на ситно лук и чесън докато за кратко. Добавят се доматите и захарта. Оставя се да ври на средна температура докато соса се редуцира. Прибавят се сол на вкус и мащерка.

След като кюфтенцата са се изпекли се прибавят към соса и се оставят да къкрят около 5-10 минути. Поръсват се с нарязан магданоз и се свалят от печката. Чудесни са с топъл и ароматен хляб.

Може направо да се сервира с тигана върху дъска.




0 comments:

Публикуване на коментар