Киш с домати и моцарела


Днес направих този страхотен киш. Преди седмица, седмица и малко се наложи да отидем направо в ателието в, което работи мама без да имаме възможност да се приберем за обяд. Имаше седмица на френските печива във фурните Мауер и с мама си взехме по едно парче киш с домати и моцарела. Много ми хареса. Не бях опитвала преди това. Вкъщи погрешка бяхме взели един блат за киш/тарта и се чудех какво да направя с него. След като опитах този киш реших, че ще направя такъв у дома. Честно казано... моят беше по вкусен. :) По-богат... абе с две думи го изядохме целия на обяд :)

Мисля, че е перфектно нещо за хапване през лятото, защото е лека храна. А е и толкова красив :) Естествено като ме попита моя мъж по телефона какво ще обядвам и му казах и каза веднага "Аааа такова не искам да ям"... даже не го е видял, но веднага го отхвърля заради моцарелата и доматите вътре :D Много ме разсмя.


Продукти: 1 лист неизпечено тесто за киш
250 г моцарела, 50 г гауда, 50 г настърган на едро пармезан, 2 средни по големина домата, пресни босилек и мащерка
за яйчената смес: 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 1 пълна с.л. царевично брашно, щипка сол, щипка черен пипер
1 парче масло (около 1 с.л.)


Фурната се загрява на 180-190 градуса. Тук няма форма за тарта или киш и затова използвах обикновена тавичка с диаметър 24 см. Поставя се тестото заедно с хартията за печене и се оформя по ръба.

Доматите се измиват и нарязват на филийки, гаудата се настъргва, пармезанът се настъргва, моцарелата се реже на филийки също. Мащерката и босилекът се измиват. Листенцата на мащерката се отделят от клончетата, босилекът се нарязва.

Върху блата се нареждат половината настъргана гауда, подреждат се половината резени моцарела, половината пармезан и половината от пресните подправки. Отгоре се подреждат доматите и след това отново се слагат моцарела, пармезан, кашкавал, подправки.


Яйцата се разбиват с прясното мляко, царевичното брашно, солта и черния пипер и се изсипва върху сирената и доматите. Отгоре се подреждат малки парченца масло.



Пече се в предварително загрятата фурна за около 40 минути или докато стане златисто кафяв на цвят. Оставя се да изстине за 15-тина минути и може да се сервира :)







0 comments:

Публикуване на коментар