Рецептата е адаптирана от тази. Комбинацията от портокал и черен шоколад си е класика и перфектно отива на тези курабийки. Много ароматни и вкусни. Правих ги заедно с курабийките с лайм и кокос :)



Продукти: 80  г масло (на стайна температура), 100 г кристална захар, кората и сокът от един портокал, 1 яйце, 100 г черен шоколад нарязан на ситно (или шоколадови капки), 1 пак бакпулвер (10 г), щипка сол, 220 г брашно

захар за овалване

(ако ще спазвате оригинала и пудра захар за овалване)

 Към захарта за овалване се добавя половината от настърганите корички от портокал и се разбърква добре.

В купа се разбиват захарта и маслото, добавят се яйцето, кората и сокът от портокал, черният шоколад. Добавят се брашното, бакпулвера и солта. Омесва се тесто, което се оформя на топка и се оставя в хладилника, увито в свежо фолио за поне 1 час.

Когато тестото е готово се загрява фурната на 180 градуса. Късат се топчета с големината на голям орех, овалват се в кристалната ароматна захар и се подреждат в покрита с хартия за печене тава. Приплесват се лекичко отгоре.

Пекат се около 10 минути.

* Ако ще използвате и пудра захар след като се овалят в гранулираната захар се овалват и в пудра.

Съхраняват се в плътно затворена кутия.








Първите ми коледни сладки за тази година. Направих ги преди няколко дни.
На 26 декември ще е кръщенето на племенника ми и там където ще са са им отказали да им правят коледни сладки (нямали формички... дрън-дрън) и тя иска сама да направи. Но понеже пости в момента и нямаше как да направи проба, която да опита как е на вкус и т.н. ме помоли аз да го направя. Резултата е блестящ. Аз направих сладките по тази рецепта, като вместо меласа използвах мед, също сложих и други подправки в добавка. Сладките не трябва да се препичат. Остават мекички и са перфектни са деца. Много са ароматни. Всички, които ги опитаха (включително и колегите ми) останаха очаровани.

Глазурата реших да направя с бял и черен шоколад, гарнирани със сушени плодове и различни ядки.
Зелената глазура е от бял шоколад и малко зелен чай матча. Получава се много красив зелен цвят.

Може да експериментирате с украсата. Може да използвате и кралска глазура, и захарна с лимон, захарно тесто или марципан.  Въобще каквото сметнете, че ще е красиво и вкусно.


Продукти: 1/2 ч.ч. меко масло, 1/2 ч.ч. мед, 1 яйце, 1/4 ч.ч. гореща вода, 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 1/2 до 3 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил, 2-3 счукани кардамончета, 2-3 счукани карамфилчета, 1 ч.л. подправка смес за коледни сладки (опция, аз я използвах заради анасона вътре, защото нямам)



Маслото се разбива със захарта. Аз използвах тел, не ми се включване миксер. Добавят се меда, горещата вода и разбитото яйце.

В дълбока купа се смесват част от брашното с другите сухи съставки. Към тях се добавят маслената смес и започва да се омесва тесто. Добавя се брашно колкото е необходимо за да се получи меко, но нелепнещо тесто. Увива се във свежо фолио и се оставя в хладилника за поне няколко часа. Може да го направите вечерта и да го оставите за цяла нощ.

Загрява се фурната на 180 градуса. Тавичка се покрива с хартия за печене. От тестото се разточва кора с около 1 см дебелина (нека не става твърде тънко) изрязват се формички, подреждат се в тавичка и се пекат 8 минути, максимум 10. Не препичайте! Ще станат твърди.

След като изстинат се оставят в затворена кутия. Могат да престоят на хладно няколко дни преди да се украсят.


 След това, както казах всеки украсява с каквото намери за добре.

Аз разтопих в отделни купички шоколадите като към тях добавих по няколко капки олио за да стане лъскава глазурата. И след като ги потопих ги покрих с ядки и сушени плодове. След като стегнат се подреждат в кутия.

















Тези сладки ги правих толкова отдавна, че ми отне доста време докато се сетя как ги правих и откъде ги адаптирах.
Днес си тръгнах по-рано от работа, защото не ми беше добре. Колежката ми дойде да ме замести и след като спах яко с треска, реших да напиша един пост. Поне да отхвърля старите снимки. Между другото точно тези сладки май й харесаха много на нея, защото обича лимони. Бях правила тези и още една адаптация с портокали и черен шоколад за моите колеги.
Та време е вече и тук да ги отразя.
Адаптирано е от тук.

Нямах пудра захар тогава и затова моите не са така красиво напукани като на снимките в оригинал. Но смятам, че и така бяха достатъчно вкусни.


Продукти: 80  г масло (на стайна температура), 100 г кристална захар, кората и сокът от два лайма, 1 яйце, 3 с.л. кокосови стърготини, 1 пак бакпулвер (10 г), щипка сол, 220 г брашно

захар за овалване

(ако ще спазвате оригинала и пудра захар за овалване)

Към захарта за овалване се добавя половината от настърганите корички от лайм и се разбърква добре.

В купа се разбиват захарта и маслото, добавят се яйцето, кората и сокът от лайм, кокосовите стърготини. Добавят се брашното, бакпулвера и солта. Омесва се тесто, което се оформя на топка и се оставя в хладилника, увито в свежо фолио за поне 1 час.

Когато тестото е готово се загрява фурната на 180 градуса. Късат се топчета с големината на голям орех, овалват се в кристалната ароматна захар и се подреждат в покрита с хартия за печене тава. Приплесват се лекичко отгоре.

Пекат се около 10 минути.

* Ако ще използвате и пудра захар след като се овалят в гранулираната захар се овалват и в пудра.

Съхраняват се в плътно затворена кутия.


** Могат да се добавят към тестото и бял шоколад, ядки, сушени плодове и пр.











Тази сутрин се събудих с гърлобол, отпадналост... Имах толкова много планове, които не успях да изпълня, защото не ми е добре, но реших поне да напиша един постинг. Да започна месеца както се казва. :)

Кексчетата направих за колегите на моят любим. От него разбрах, че много са ги харесали. Адаптирах рецептата от тази за бананови кексчета с фъстъчено масло.
Добавих в половината тесто нарязан на ситно черен шоколад.

Очаквайте скоро и включване с Коледни идеи. Празниците наближават. И освен, че трябва да приготвим подаръчета за любимите си хора, какво по-хубаво от това да им спретнем и нещо уханно, което ще помогне за уюта по време на Коледно-Новогодишните празници.



Продукти: 2-3 презрели банана, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кристална захар, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. лешников тахан, 3 с.л. олио, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1 ванилия, 1/2 ч.л. канела

кафява захар за поръсване и 50-100 г черен шоколад нарязан на ситно (или шоколадови капки)

Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичката за мъфини се нареждат хартиените формички или се намазва с масло и се набрашнява леко. Аз си ползвам хартиени формички. Най-удобни са ми.

Бананите се намачкват на пюре. Към тях се добавят захарта, яйцето, олиото, лешниковия тахан и прясното мляко.

Сухите съставки се смесват и се добавят към влажните.

Аз разделих сместа на две. В едната част добавих черен шоколад. Кошничките за мъфини се пълнят 2/3. Покриват се хубаво с кафява захар (тя придава една много приятна хрупкавост отгоре).
Пекат се до готовност ( около 25 минути или докато клечка за зъби забита в средата излезне суха, без полепнали трохи.)
Оставят се да се охладят за 10 минути и се преместват върху решетка да доизстинат.

*Може да се добавят и някакви ядки. Например орехи.