Бананови кексчета с лешников тахан



Тази сутрин се събудих с гърлобол, отпадналост... Имах толкова много планове, които не успях да изпълня, защото не ми е добре, но реших поне да напиша един постинг. Да започна месеца както се казва. :)

Кексчетата направих за колегите на моят любим. От него разбрах, че много са ги харесали. Адаптирах рецептата от тази за бананови кексчета с фъстъчено масло.
Добавих в половината тесто нарязан на ситно черен шоколад.

Очаквайте скоро и включване с Коледни идеи. Празниците наближават. И освен, че трябва да приготвим подаръчета за любимите си хора, какво по-хубаво от това да им спретнем и нещо уханно, което ще помогне за уюта по време на Коледно-Новогодишните празници.



Продукти: 2-3 презрели банана, 1 яйце, 1/2 ч.ч. кристална захар, 1/2 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. лешников тахан, 3 с.л. олио, 2 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 1 ванилия, 1/2 ч.л. канела

кафява захар за поръсване и 50-100 г черен шоколад нарязан на ситно (или шоколадови капки)

Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичката за мъфини се нареждат хартиените формички или се намазва с масло и се набрашнява леко. Аз си ползвам хартиени формички. Най-удобни са ми.

Бананите се намачкват на пюре. Към тях се добавят захарта, яйцето, олиото, лешниковия тахан и прясното мляко.

Сухите съставки се смесват и се добавят към влажните.

Аз разделих сместа на две. В едната част добавих черен шоколад. Кошничките за мъфини се пълнят 2/3. Покриват се хубаво с кафява захар (тя придава една много приятна хрупкавост отгоре).
Пекат се до готовност ( около 25 минути или докато клечка за зъби забита в средата излезне суха, без полепнали трохи.)
Оставят се да се охладят за 10 минути и се преместват върху решетка да доизстинат.

*Може да се добавят и някакви ядки. Например орехи.




0 comments:

Публикуване на коментар