Крем карамел с крема сирене и шафран


Един малко по-различен крем карамел. Много вкусен, по-плътен... :) чудесен просто. Тези дни ще покажа и още един десерт с  тази смес за крем карамел, ако са ви останали малко бишкоти.
Отвън малко изглежда все едно има шуплички, но всъщност си се изпече перфектно и си е гладък вътре.

Не, че съм се вглъбявала някога когато съм го прецаквала и е ставал на шупли де. Не сме му прощавали и тогава :D



Продукти: 200 г крема сирене, 250 мл прясно мляко, една консерва подсладено кондензирано мляко, 4-5 с.л. захар (или на вкус), ванилия, щедра щипка шафран (опция), кората от 1 лимон, 5 яйца

3/4 ч.ч. захар за карамела

 Ако ще използвате шафран тук е момента да го приготвите. Стрива се между пръстите и се пуска в топлото мляко. Оставя се за поне 1-2 часа.

Докато захарта се карамелизира на слаб котлон се забърква сместа за крема. Разбиват се яйцата със захарта, добавя се крема сиренето, кондензираното мляко, млякото с шафрана и всички подправки. Всичко се разбърква до гладка смес. Не прекалявайте с бъркането за да не се вкара излишен въздух.

Карамелът се насипва в купичките (или във формата в която ще печете крема). И отгоре се изсипва сместа за крема. Пече се на водна баня на 150 градуса за около час и малко. Трябва да хване отгоре приятен карамелен загар кремчето. Оставя се да изстине напълно и се прибира в хладилника.








2 коментара: