Бананов чийзкейк 2


Отдавна не съм писала. От няколко дни съм болничен и пазя леглото и реших да използвам времето и за това. Имам остра бъбречна инфекция и гледам да запълвам времето си с някакви леки неща за да не мисля за болката.
Болки не болки вчера направих този чийзкейк понеже в купата за плодове презряваха доста банани, които не исках да изхвърля. След това жестоко съжалявах, че съм се навила още в началото на лечението си да стоя права толкова време, но... човек си пати от главата, нали така?



Продукти: за блата: 200 г бисквити диджестив с млечен шоколад и 100 г овесени бисквити, 6 с.л. разтопено масло

За чийзкейка: 550 г крема сирене, 400 г заквасена сметана, 2 големи пюрирани банани, сокът и кората от 1 лимон, пудра захар на вкус, 3 големи яйца, ванилия, 4 банани нарязани на кръгчета

за крема: 300 г маскарпоне и 300 г заквасена сметана, сокът от половин лимон и захар на вкус



Фурната се загрява на 180 градуса.

Бисквитите се смилат и към тях се добавя маслото. Сместа се разпределя във форма с падащо дъно (моята е 26 см) и се притиска добре с лъжица. Оставя се в хладилника докато се приготви крема.

В купа се смесват пюрираните банани и лимоновия сок. В дълбока купа се разбъркват с тел или миксер крема сиренето и захарта докато захарта се разтвори. Добавят се заквасената сметана и яйцата едно по едно. След това към тях се добавят и ванилията и бананите. Половината смес се изсипва в тавичката и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета банани. След което се залива с останалата смес. Заглажда се и се пече около 70 минути. Оставя се да изстине напълно за няколко часа. Аз след изстиване оставих чийзкейка за една нощ в хладилника.

Кремът за чийзкейка се приготвя като се смесват маскарпонето, заквасената сметана, лимоновия сок и захарта. Разпределя се отгоре върху чийзкейка.

* Може да се направи и заливка от карамел и банани, но това не е задължително.






Още един начин да уползотворите няколко банана, които не можете да изядете на плод :)


0 comments:

Публикуване на коментар