Кадаиф с млечен крем и череши


Здравейте!
Намерих наскоро суров кадаиф в един магазин в Делта Планет Мол за турски вкусотии. Много се зарадвах. Преди си поръчвах да ми пращат от Гърция по няколко пакета и си ги замразявах. Обаче ми излизаше доста скъпичко. После пък до Медицинския във Варна имаше турски магазин в който продаваха суров. Явно не им вървеше много, защото спряха да го зареждат. После и магазина изчезна. Дано не го сполети и този същото нещо. За всеки случай си взех два пакета да си имам във фризера.

От там си взехме някаква супер странна баклава с още по странно име, което така и не запомних. Беше направена само и изцяло от шам фъстък. Най-вкусното нещо, което съм яла. Трябва да мина да взема пак и да си запиша и името на сладкиша.

Днешната рецепта всъщност направих доста отдавна. Отлежаваше си. Много голяма вкусотия.

А и да се похваля с нещо... снощи си инсталирах блога (новия) и започвам да го разучавам. Страхотен е. До седмица би трябвало да мога да започна да си го оформям, да си попълвам старата информация от този. Дано до края на годината наистина да успея да го завърша. Много съм развълнувана.



Продукти: 250 г суров кадаиф

за крема: 600 мл прясно мляко, 1 пудинг ванилия, 1 пак ванилия, 2 жълтъка, 60 г масло, 400 г цедено кисело мляко, 16 с.л. захар

за черешите: 200 г череши (пресни или замразени), 2 с.л. нишесте, 5-6 с.л. захар, сокът от 1/2 лимон, 100 мл вода

за сиропа: 1 ч.ч. захар, 1 и 1/2 ч.ч. вода, сокът от 1 лимон


В тавичка (при мен 40 на 25 см) се накъсва суровият кадаиф. Запича се до златисто. През това време се приготвя сиропа. Вари се десетина минути. Запечения кадаиф се залива с горещия сироп и се оставя настрани да поизстине.

За крема се разбиват двата жълтъка с около 100 мл прясно мляко и пудинга. Останалото мляко се слага в тенджерка със захарта и ванилията и се оставя да заври като постепенно се налива на тънка струя жълтъчената смес. Разбърква се непрекъснато около минута. Сваля се от огъня и се добавя маслото. Разбърква се до пълното разтапяне. Кремът се оставя настрани да изстине като от време на време се разбърква за да не се образува коричка. След като е изстинал достатъчно се добавя постепенно цеденото кисело мляко и се разбърква добре.

В дълбок тиган се слагат черешите, захарта, лимоновия сок и водата. Оставят се 10 - тина минути на огъня и се добавя нишестето разтворено с мъничко вода. Разбърква се докато се сгъсти леко.

Кремът се разпределя върху кадаифа след като са изстинали и двете. Отгоре се разпределя черешовата смес. Оставя се да престои в хладилник за няколко часа.



0 comments:

Публикуване на коментар