Мини тортичка с крема сирене за Свети Валентин



Здравейте приятели!

Честит празник! Бъдете влюбени в живота!

Първо да споделя, че не отбелязваме кой знае как празника, но пък вчера реших да спретна тази мини тортичка за половинката ми. На мнение съм, че любовта трябва да се показва и доказва ежедневно, а не само в един ден. Но няма нищо лошо в това да направите нещо заедно в този ден и да хапнете нещо вкусно и красиво.

Не успях да публикувам рецептата сутринта. Но нищо. 

Тази торта не е никаква философия, стандартен ванилов блат, който аз направих в голямата тавичка към фурната за да стане тъничък и правоъгълен и след това разделих на четири по-малки блатчета. Можете да изпечете и 2-3 кръгли блата. Както ви хареса.

Кремът също е много лесен. Само се бърка. Нищо друго. Първоначално имах друга идея за тортата, да я направя с желатин, да е нещо като чийзкейк..., но в последствие реших да е това. До последно 2-3 минути преди да извадя тавата се чудех дали да не направя руло. Но се оказа, че нямам чиста кърпа.
Друг път ще се възползвам от идеите, които имах.




Продукти:
За блата:
4 яйца,
60 мл прясно мляко,
80 г захар,
40 мл олио,
75 г брашно,
ванилия

за крема:
 1 кутия крема сирене Филаделфия,
200 г заквасена сметана,
200 мл сладкарска сметана,
4-5 с.л. захар (или на вкус)
сокът от половин лимон и половин мандарина,
ванилия

също банан, и около 250 г ягоди,
100 г бял шоколад (нарязан на ситно) за украса.

Фурната се загрява на 180 градуса. Тавата от фурната се постила с хартия за печене. Може да използвате 2 форми за печене с диаметър 20 см.
Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с 60 г от захарта. В отделна купа се разбиват жълтъжците с останалата захар на гъст крем, докато удвоят обема си. Към тях се добавят прясното мляко, олиото, пресятото брашно и ванилията.
След това на няколко пъти се добавя белтъчната смес като се разбърква с шпатула внимателно.

Сместа за блата се разпределя върху постланата тавичка. Заглажда се и се пече около 20-тина минути. Блатът се изважда и се оставя да изстине напълно. Аз го разрязах на 4 по-малки блата. Получиха се мекички и тънки блатове.

Сладкарската сметана се разбива докато се сгъсти. В друга купа се разбиват крема сиренето, заквасената сметана, захарта, ванилията и соковете от плодовете. Към тази смес на 2-3 пъти се добавя разбитата сметана.

Бананът и няколко ягоди се нарязват на тънички филийки. Останалите ягоди и белият шоколад са за украса на тортичката.

Сглобяването е лесно. Блат -крем - плодове и така до последния блат, който се покрива с останалия крем. Украсява се с ягодите и белия шоколад. Разбира се може да изберете и други плодове за украса. В магазина до нас нямаше голям избор на подходящи плодове и се спрях на ягодите.

Оставяте тортичката за една нощ в хладилника за да поеме хубаво крема и ароматите.

Да ви е сладко!







Ако желаете можете да ме последвате в инстаграм. Освен какво хапваме там споделям различни любими неща. @petkovagal





0 comments:

Публикуване на коментар