Баклава от Бела Црква


Рецептата е от книжката на Бон Апети и Пикадили "Сръбска кухня" от поредицата "Световна кухня"

У дома всички много обичаме баклава. Тази определено си заслужава. Стафидите придават един много приятен леко киселичък вкус, кокосът я прави много ароматна... абе с две думи - наистина си струва да я пробвате.

Ето и нужните продукти:

1 пакет точени кори, 200 г кокосови стърготини, 200 г смлени орехови ядки, 200 мл газирана вода, 1 пакетче ванилия и едно бакпулвер, 300 мл олио и мазнина за намазване на тавичката.

Сиропа се приготвя от 1 килограм захар и 1 литър вода. Аз използвах 1 към 1 бяла и кафява захар понеже нямах достатъчно бяла. Забравих да взема от магазина и това ми беше останало вкъщи и се получи доста ароматен сироп. Хладен сироп върху гореща баклава се залива.

Кокосовите стърготини, ореховите ядки и стафидите се смесват, към тях се прибавят бакпулверът, ванилията и газираната вода. Точените кори се разделят на по двечки, плънката се разпределя, разстила се върху тях и се навиват на рилца. всяко от рулцата се разрязва на 2-3-4 парченца, зависи колко големи парчета искате. Подреждат се в намазнена тавичка. Баклавата се залива с врялото олио и се пъхва във фурната за 20-30 минути... до зачервяване. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса. 

Залива се със сиропа и след няколко часа вече е готова за консумиране. 

ще си оближете пръстите :)


Нови снимки от 2014 :) И добавка от канела и стафиди към пълнежа.

0 comments:

Публикуване на коментар