Мъфини със сладко от динени корички





Мамчето има рожден ден на 22 ноември. И много ми хареса една тяхна традиция. За всеки празник на някой от семейството, без значение дали сме заедно или не си правят тортичка или сладкиш за да го почетат. Аз реших да им я открадна като направих тези кексчета за нейно здраве :) Въпреки, че рожденният й ден е утре аз ще напиша сега : Да си жива и здрава мамо, обичаме те!


Продукти:
за тестото: 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. мазнина (разтопено масло или олио), 1 ч.ч. тъмна кафява захар, 1 бакпулвер + сода на върха на лъжичка, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. канела, ванилия, 1 бурканче сладко от динени корички.
за какаовия крем: 125 г. меко масло, 1 ч.ч. пудра захар, 50 г какао, 3 жълтъка, ванилия
за шоколадовия крем: 200 г сметана (готварска или сладкарска), 200 г млечен шоколад

за украса различни поръски (едра кристална захар, може крокант, стърготини карамел, захарни украси и пр.)

брашното, канелата, ванилия, бакпулвер се смесват. В купа се изсипва млякото и содата и се оставя да шупне. Добавя се захарта и се разбърква добре. След това се добавя и олиото на тънка струйка. Прибавя се брашнената смес и се разбърква добре с миксер. Накрая се прибавят динените корички които са отцедени от сиропа.

Загрява се фурната на 180-200 градуса. Кексчетата се пекат до готовност.

Приготвя се какаовия крем. маслото се разбива със захарта на крем, добавят се един по един жълтъците, какаото и ванилията. Оставя се в хладилник за 30тина минути.

Загрява се сметаната и се сваля от огъня преди да е кипнала, смесва се с шоколада който е на дребни парчета за да може да се разтопи по бързо и лесно. Разбърква се докато сместта стане хомогненна. Слага се във фризер за 10-15 минути и след това се разбива с миксер докато стане пухкава смес.

Кексчетата се украсяват с кремовете.

1 коментар:

  1. :)...................ммммммммм Галка вкусотийки ...,вкусотийййййки......кексчетата са страхотни!!!!яд ме е ,че вече е късно иначе можех да направя от бисквитките по -долу....и аз днес месих...точих...та можех набързо да спретна едни бисквитки....но другата неделя ще ги пробваме!!!

    ОтговорИзтриване