Цвети ме открехна преди доста време за подобни сармички и откакто започнах да ги приготвям вкъщи станаха много любими във всякакъв вид. Особено като се има в предвид, че всички обичат препечена пилешка кожичка...
За Коледа реших да направя едни такива сармички с моцарелка.

Продукти: 250 г кайма, 1 глава лук, кимион, черен пипер, сол на вкус, 4-5 пилешки кожички в зависимост от големината им, 4-5 парчета моцарела (около 50-60 грама)

каймата се омесва с настърганият лук и подправките. Омесват се 4-5 кюфтенца в средата на които се поставя по парче моцарела. Всяко от кюфтенцата се завива в пилешка кожичка. Нареждат се в торбичка за печене (която пробивам на няколко места с клечка) и се пече около час на силна фурна (Или до златисто кафяво, защото моята фурна е старичка и понякога печенето ми отнема повечко или по-малко зависи в какво настроение е :))

Сервирах ги със свинското роленце и гъбено сметанов сос :)



Продукти: Свински пържолки, добре начукани - 4 броя, 4 парченца моцарела (около 50тина грама), по една ч.л. на пържолка горчица и майонеза и по 1 нарязана на филийки скилидка чесън на пържола, подправки на вкус, малко мазнина за пържене

Начуканите пържолки се намазват с майонезата, горчицата, поръсват се с подправките (черен пипер при мен), осоляват се ако е необходимо, поставя се парче моцарела и чесъна и се завиват на ролца. Може да се забучат с клечки за зъби за да не се развиват или да се овържат с конец. загрява се олио и се обръщат от всички страни за по минутка - две. Поставят се в торбичка за печене и се пекат около час на силна фурна.

Аз ги сервивах с гъбен сос със сметана

Весели празници, мили приятели!

Желая ви много здраве, топлина и усмивки!

Поздрави,
Галка

Продукти: 1 пакет кори за баница по избор, 1 кг настъргана тиква, 100 г смлени орехи, 100 г цели лешници, 1 кутия локум, няколко лъжици мед (на вкус), 100 г стафиди (тъмни и светли) и 1 пакетче канела, 1 кафена чашка олио

Олиото се загрява и в него се задушава тиквата. Добавят се и останалите съставки като локума се накъсва на дребни парченца и се добавя последен след като сместа е свалена от огъня.

Сместа се разпределя върху кора, навива се на рулце и се сгъва на охлювче. Слага се в намаслена тавичка, процедира се по същия начин и с останалите кори.

Пече се до златисто. Покрива се с пудра захар при желание


В събота вечерта гледах един коледен филм и почти усетих аромата на горещият щоколад който пийваха. Никога не бях правила и реших, че вече е време да опитам. И ето днес се заех с това и у дома много го харесаха.

Продукти: 200 г млечен шоколад, 150 мл готварска сметана, 250 мл прясно мляко, няколко щипки канела, 1 ч.л. портокалови корички, захар ако е необходимо на вкус, няколко щипки черен пипер.

Млякото и сметаната, канелата и портокаловите корички се загряват и преди да кипне сместа се сваля от огъня. Добавя се начупеният шоколад и черният пипер и се разбърква до пълното разтапяне на шоколада. Прецежда се и се налива в чаши. Отгоре се поръсва с настърган шоколад.




Ето и вторият вид соленки които направих днес.
Продукти: 200 г натрошено сирене, 100 г настърган кашкавал, 100 г настъргано пушено сирене, 5 с.л. маргарин, 2 яйца, 1/2 ч.л. сода, 1 ч.л. сол, брашно колкото поеме
2 с.л. ситно нарязан пресен копър

за поръска - ким, настърган кашкавал, маково семе, червен пипер


Замесва се меко тесто от всички продукти без 1 жълтък и копъра. Тестото се разделя на две и едната част се доомесва с копъра. Тестото може да се разточи на половин сантиметър и да се изрежат формички които се намазват с разбития жълтък и се поръсват с кашкавал или различни семена или да се направят топчета които да се овалят в подправки или семена. Пекат се до зачервяване първо на силна фурна, после на средна температура.

Адаптирано от тази рецепта

Станаха много пухкави!

Днес е вечерта на соленките. Гризкаше ни се нещо и набързо се захванах да изпека няколко дози.

Продукти: 1 с.л. маргарин, 1 яйце, 2 с.л. прясно мляко, 125 г сирене, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. горчица, лют червен пипер и брашно колкото поеме.

Настърган кашкавал за поръска

От всички продукти се омесва меко тесто. Разточва се на кора с дебелина 1/2 см и се изрязват кръгчета. Подреждат се в тавичка покрита с хартия за печене и отгоре се поръсват с кашкавал. пекат се до порозовяване на силна фурна.

Източник

*копирам оригиналната рецепта от коледна брушура на Др. Йоткер. Моите се понадуха повечко и нямах време да ги чакам още време във фризера. Много са вкусни!

Продукти:
Тесто:
250 g пшенично брашно
1 пакетче бакпулвер
Dr. Oetker
100 g захар
1 щипка сол
125 g меко масло/
маргарин
1 яйце
Допълнително:
100 g фино натрошени
безсолни фъстъци
2 ч.л. пресято какао
Dr. Oetker

Приготовление: Пресейте заедно брашното и бакпулвера.
Добавете останалите продукти и ги разбъркайте
с миксер, първо на най-ниската, а после
на най-високата степен, до получаване на гладко
тесто. Отделете 2/3 от тестото, размесете го
с фъстъците върху набрашнена повърхност
и оформете рула с диаметър 2 см.
Разбъркайте останалото тесто с какаото и върху
леко набрашнена повърхност разточете кора
с дебелина около ½ см. Всяко руло напръскайте
леко с вода и увийте в тъмната кора.
Оставете рулата на студено за около час,
след което ги нарежете на кръгчета „парички”
с дебелина ½ cm. Наредете ги върху застлана
с хартия за печене тава и печете около 10 мин.
на 180°C при горен и долен нагревател
или на 160°C при горещ въздух.
Съвет: Преди да нарежете на парички
изстудените рула, може да ги напръскате
с вода/прясно мляко и да ги оваляте в сусам,
кокосови стърготини и др.


Тези сладки опитах тази година докато бях в Германия. Останах очарована. Много ароматни и се топят в устата. Мама поиска рецептата от шефката си, която е гъркиня и ето вече мога да си ги правя сама.


за тестото: 1 ч. портокалов сок (може да е прясно изтискан, може и сок от кутия), 1 ч. олио, 1 ч.л. сода и брашно за меко тесто.

Замесва се тестото, трябва да е меко и да не лепне.

за пълнежа: счукани орехи примесени с канела и карамфил

за сиропа: 2 ч. захар + 2 ч. вода + ванилия

Откъсват се топчета колкото орех, които се разплескват на кръгчета, в средата се поставя от пълнежа и се сгъва на две. Сладките се пекат до златисто.

Пускат се хладки във врящия сироп докато поемат достатъчно сироп, но така че да не се разкиснат.

*Използвам ч.ч. от 250 мл.



Продукти: 1 шаран ( около килограм), 300 г гъби, 250 г лук, 2 големи моркова, 1 голям домат, 5-6 скилидки чесън, 4-5 с.л. доматено пюре, 2 лимона, черен пипер, чубрица и сол на вкус, малко олио

Рибата се изчиства и измива добре. Аз я накиснах за няколко часа във вода с оцет.
Лимоните се режат на филийки и се запържват в олио от двете страни. След като се извадят в него се задушава нарязаният на полумесеци лук, едро нарязаните гъби, морковите нарязани на кръгчета, чесъна нарязан на тънки филийки. Когато поомекнат леко се добавя нарязаният на кубчета домат и доматеното пюре разтворено в малко бяло вино. Добавят се подправки на вкус.

Рибата се поставя в тавичка. Вътре се подреждат резенчета от запържения лимон и се покрива със сместа. Пече се до готовност. Сервира се с лимонче.


Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кафява захар мусковадо, 1 пак. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол, 2 препълнени супени лъжици настъргана портокалова кора, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. разтопен маргарин, 3 с.л. сок от портокал, ванилия, 1 яйце, 2 с.л. тъмно какао

кафява захар за поръсване.

Яйцето се разбива със захарта, портокаловата кора, разтопеният маргарин, киселото мляко и портокаловия сок. Добавя се и ванилията. Брашното, солта и бакпулвера се смесват и се добавят към сместа. В купичка се отделя част от сместа и се разбърква добре с какаото.

Фурната се загрява. В тавичката се поставят хартиени форми или се намаслява и набрашнява добре. изсипва се по малко от бялата смес после по една лъжица от кафявата и се завършва с бяла. Аз половината ги направих така а другите просто завърших с кафява смес. Отгоре се покриват обилно с кафява захар. Аз сложих мусковадо и едра кафява захар.

Кексчетата се пекат до готовност. Изваждат се върху решетка да изстинат.

* 1 ч.ч. = 250 мл

Идеята взех от тази рецепта
За всички рецепти използвам ч.ч. от 250 мл!

Вдъхновена от Цвети и нейните чаени бисквити и аз днес сътворих едни чаени бисквити.

Към нейната рецепта прибавих и 50 г стафиди. Половината топченца овалях в светло какао на прах, другите в пудра захар.

Снимка утре :)


Не знам защо нямам навика на правя някакви кремчета. много рядко се случва точко в случаи като този сега... Имам отворен компот от праскови и искам да го направя на нещо.
Но обещавам, че ще се науча да правя и кремчета... защото човек има понякога нужда от нещо лекичко като един плодов крем например.

Продукти: няколко бисквитки по избор( Аз използвах останалите ми Petit Beurre от Шоколадовата торта ), 500 г цедено кисело мляко, 1 желатин, 1 голям банан, пудра захар на вкус (някои хора обичат да им е по-сладичко), белени праскови от компот, малко стафиди за украса, 1 ч.л. лимонова кора - настъргана.

Желатина се оставя да набъбне в малко студена вода след което се разтваря на водна баня. Млякото се разбърква със захарта, лимоновата кора, нарязания на дребно банан и разтворения желатин. Изсипват се по няколко лъжици от сместа в чаши, малки парченца праскова, натрошени бисквити, сместа, праскови, и се покрива със млечната смес. отгоре се украсява със стафиди и се оставя в хладилника за няколко часа.

Не е нищо особено, но пък е много вкусно :)

Продукти: 500 г кайма, 1 ч.ч. ориз, чубрица, 1 глава лук, 1 морков, сол на вкус, 1 лимон, 2 яйца

Каймата се смесва с половината ориз и чубрицата, слага се сол ако е необходимо. С влажни ръце се оформят малки кюфтенца. Морковът и лукът се настъргват на едро ренде изсипват се при водата и се оставя да заври. Пускат се кюфтенцата и другият ориз. Оставят се до готовност. Яйцата се разбиват с лимоновият сок от 1 лимон и се прибавят като застройка към супата.

Тези кюфтенца с бял сос за първи път опитах докато бях в Германия при мама и Пасхалис я прави така и мога да кажа, че са най-вкусните кюфтета в бял сос които съм яла. Ориза който се одбавя допълнително към бульона прави манджичката една хубава и гъста.