Домашна баница с мая




Рецептата гледах в предаването на Иван Звездев. Ето я оригиналната в сайта му. Никога не бях правила баница с тесто с мая. Стана много пухкава!

Продукти: 1 к.г брашно, 500 г овче сирене, 300 мл топло прясно мляко, 2 белтъка, кубче мая, 2 с.л. захар, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 пакетче краве масло и няколко с.л. свинска мас,

Маята, захарта, и топлото мляко се смесват, добавя се и брашно колкото да стане кашичка. Оставя се 10-15 минути за да втаса. В купа се изсипва останалото брашно и се прави кладенче. Изсипват се белтъците, сместа с маята, зехтина, солта и се замесва гладко тесто. Нарязва се на парчета от които се оформят топчета и се оставят за 10 минути да втасат. през това време сиренето се натрошава или настъргва на едро ренде в купа и маслото и маста се разтапят в отделен съд.

Разточва се кора, отгоре се наръсва с масло и натрошено сирене. Навива се на руло, усуква се няколко пъти и след това се завива на охлювче. Поставя се в тава покрита с хартия за печене. Същото се повтаря и с останалите топки тесто. Като готовите рула се завиват около първото. Накрая баницата се намазва с масло и се оставя за половин час да втаса. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна около 20-30 минути. Напръсква се с малко вода и се покрива с кърпа за да омекне.

0 comments:

Публикуване на коментар