Печено месо с гъби и червено вино


Като правя вечер снимки на хапването стават едни такива жълти, размазани... и не толкова апетитни.
Това ястие го направих преди няколко вечери. Имах около 900 г месо от бут. Чудих се как да го направя..., но като видях в Билла тарелка с обикновени и кралски печурки и реших, че ще е с тях.
Сосът видях в блога на Йоана. Получи се много вкусен.

За себе си го сервирах с гарнитура от гъбите и нарязано на тънко прясно зеле, а за другите със задушени картофи с масло и чубрица.


Продукти: 800-900 г свинско месо от бут, 300 г печурки (аз използвах смес от кралски и обикновени), 2 глави жълт лук, 2 глави червен лук, 1 к.ч. червено вино, 2 ч.л. горчица, 1 с.л. мед, 1 ч.л. сол, 1 стръкче пресен розмарин нарязан на ситно, 1 ч.л. сух риган, 1 ч.л. подправка за гирос (имам готова смес, която ми е подарък, не е купувана, а е правена)



Горчицата, медът, солта, розмарина, подправката за гирос и ригана се смесват и се намазва месото. Оставя се за един час в хладилника завито със свежо фолио.
Фурната се загрява на 220.
Лукът се нарязва на полумесеци. Гъбите се измиват и почистват. Слагат се в подходяща тавичка. Отгоре се поставя месото, полива се с виното и се завива добре с фолио (аз сложих двойно).
Месото се пече около половин час на 220 и след това се намалява на 160 градуса. Пече се още 3-3 и 1/2 часа и се отвива фолиото за да се провери дали е добре сготвено. Засилва се фурната на 220 и се запича докато хване коричка.


И тук идва ред на лучения сос, който взаимствах от Йоана. Събира се лука от тавичката и се изсипва в малка тенджерка или касерола заедно със соса от месото. Оставя се да кипне и се добавя 1 ч.ч. вино. Разтваря се 1 ч.л. натурално нишесте и се добавя към соса. Оставя се да покъкри известно време. Сваля се от котлона и се претрива през цедка.

Задушените картофи направих по съвсем елементарен начин. Сварих ги. нарязах ги на едри парчета и ги задуших в малко масло. Добавих чубрица. и това е.

Чудих се дали да нарежа месото на тънки филийки или да го накъсам по "нишките" и сторих второто. Много крехко се получи. Но след толкова дълго печене няма как :)







0 comments:

Публикуване на коментар