Свинско джоланче с тъмна бира

От много време ми се хапваше джолан. не бях купувала може би от 2-3 години. Онзи ден видях в Билла и веднага се поблазних. Дълго време се чудих дали да си взема с кост или без и в крайна сметка взех обезкостено месо. Стана много вкусно, месцето се разпадаше направо. Сложих малко картофи и грах за гарнитура в йенската. Моята гарнитура беше свежа салатка от моркови, червено цвекло и зеле.


Продукти: за 3 порции: обезкостен джолан (може да си сложите и с кост без проблем) - около 700 г, 4-5 картофа, 200 г замразен грах, тъмна бира, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 щипки пушен лют червен пипер, 1-2 с.л. подправка за гирос (тук не е задължително да слагате такава. Моята не е купена готова, направена е и ми я подариха, може да замените с любими подправки), 1-2 с.л. олио

Подправките се смесват заедно с олиото и се натрива хубаво месото. Оставя се за една нощ в хладилника, най-добре 24 часа.
Картофите се режат на по-едри парченца, смесват се с грахта в йенска тенджера, отгоре се поставя месото. Поръсва се със сол на вкус. Изсипва се тъмна бира около 1 пръст и още толкова вода. Поставя се алуминиево фолио и след това се поставя капака.
Пече се на 220 градуса за половин час и след това се намалява на 160 градуса и се пече още 2-2.30 часа. Преди сервиране може да се запече без капак и фолио за да се образува коричка на по-силна фурна.

0 comments:

Публикуване на коментар