Супа от жълт лющен грах с пушен червен пипер и праз лук

Страхотна супа се получи! Много се хареса на всички вкъщи, въпреки, че не обичат много грах.

Продукти: 250-300 г жълт грах, който е накиснат във вода от предната вечер и е изцеден след това, 3 стръка праз лук (само светлата част - около 1 педя), 2 ч.л. пушен червен пипер, 1.5 литър домашен зеленчуков бульон, 3 с.л. зехтин или слънчогледово олио, 2 скилидки чесън - нарязан на ситно, 1-2 дафинови листчета, чипка мащерка и риган, сол и пипер на вкус

В дълбока тенджера се загрява мазнината, прибавя се празът нарязан на ситно (2 стръка). Поръсва се със сол и пипер. Разбърква се непрекъснато докато омекне на средна температура (5-6 минути). Добавя се чесъна и се оставя още една минутка. Добавя се пушеният пипер, разбърква се. Добавят се подсушения грах, бульона, дафиновият лист и двете сухи подправки. След като заври котлона се намалява на най-ниска степен и се оставя да къкри около два часа под капак или до желаната консистенция. Ако е необходимо може да се добави малко вода или бульон в процеса на варене, ако сметнете, че се е сгъстило твърде много. Грахчетата трябва да са меки и сварени. Посолява се ако е необходимо.

Третият стрък праз се нарязва на филийки с дебелина около 6-7 мм. Поръсва се с мазнина и се посолява. Пече се на 170-80 градуса до зачервяване. Сервира се поръсено с чипса от праз.



Адаптирано от тук.

0 comments:

Публикуване на коментар