Солен кекс


Продукти: 2 и 1/2 ч.ч. брашно (400 г), 1 пак. бакпулвер, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 и 1/4 ч.л. сол, 1 и 1/2 кренвирш нарязан на кубчета, натрошено около 100 г краве сирене, 2 яйца, 2 ч.л. зехтин, 1 и 1/4 ч.ч. гъст айрян



Сухите съставки се смесват в купа (брашно, сол, сода, бакпулвер). Към тях се прибавят натрошеното сирене и нарязаните кренвирши и се разбърква добре. Целта е брашното да попие излишната влага от която стават глетави обикновено солените кексове.

В купа се разбъркват яйцата, зехтина и айряна и се прибавят към брашното. Разбърква се добре. Сместа става гъста и лепкава. Във форма за хляб се слага хартия за печене. Фурната се загрява на 200 градуса.

Сместа се изсипва в тавичката и се поръсва с черен сусам. Пече се 45 минути. Изважда се и се оставя да изстине преди консумация. Чудесно леко хапване с чаша айрянче.


Адаптирано от Внуснотека. Много благодаря за рецептата на Ани! Чудесно се получава, и аз съм много изненадана, че не става никак глетав по тази технология. Надявам се довечера да го харесат у дома. Удобрят ли го това става моята основа за солен кекс и както е написала и тя може да се варира с пълнежа :)







* 1 ч.ч. = 250 мл

0 comments:

Публикуване на коментар