Писюр кюфтета


Не мога да си спомня какво точно търсех като попаднах на тази рецепта в нета. Никога не бях правила кюфтенца с доматен сос, които да се варят в соса (освен кюфтетата по чирпански) и реших да опитам вчера за рождения ден на любимия. Станаха много вкусни, харесаха ми определено и пак ще ги приготвя. Много бърза рецепта и лесна също и с много достъпни продукти.
Интересно ми е откъде идва името на рецептата... тук във Варна съм чувала бащата на половинката ми да използва израза "писюрска работа" за набързо свършена работа. Вероятно е от турски език. Поне така си мисля и може би в този ред на мисли затова се казват така тези кюфтета, защото се приготвят набързо и лесно. Ако някой знае откъде идва името на кюфтетата и какво означава ще се радвам да сподели :)
А рецептата я видях ето тук.

Продукти: за кюфтетата: 500 г кайма смес (използвах 60 свинско/40 телешко), 1 яйце, 2-3 щипки стрита чубрица, 1 к.ч. ориз, 1/2 глава лук
за соса: 3 средни домата (настъргани или пасирани - аз ги обелих, махнах им семето и ги пуснах в чопъра до гладка смес), 1 глава лук, 1 морков, черен пипер и сол на вкус, 1 ч.л. с връх червен пипер, малко олио, половин дафинов лист ( при следващото готвене се чудя дали да не сложа цял лист защото сега не му усетих много аромата.), 1 с.л. брашно и вода колкото да покрие кюфтетата в съда.

1-2 с.л. ситно нарязан магданоз

Лукът за кюфтетата се нарязва на ситно, оризът се измива. Всички продукти за кюфтетата се смесват. Оформят се кюфтенца с големина на топка за пинг понг и се оставят да престоят известно време.

През това време се подготвя соса. Доматите се настъргват или смилат в чопър/с пасатор. Аз лично им махнах семките за да не дразнят стомаха на половинката ми. Има проблеми със жлъчката и гледам да премахвам всякакви семенца.

Лукът и морковът се нарязват на ситно. Загрява се малко олио и се задушават лука и моркова до златисто. Добавят се доматите. Наръсва се с червения пипер и брашното и се разбърква енергично за да не станат бучки. Аз лично сипах брашното през цедка. Добавя се малко гореща вода и се оставя да заври. Когато кипне се прибавят кюфтенцата. Течността трябва да ги покрива. Ако има нужда се добавя още вода.
Добавят се солта и черния пипер (тук аз установих, че нямам такъв и сложих малко пушен лют червен пипер).
Манджичката се оставя да къкри на тих огън докато кюфтенцата се сготвят и соса се сгъсти.

Когато ястието е готово се поръсва с нарязания магданоз, разбърква се и се отстранява от огъня.

5 коментара:

  1. Благодаря за доверието!
    Радвам се, че рецептата се е харесала. Изглеждат прекрасно, твоите писюр кюфтенца :-)
    А по въпроса откъде идва името "Писюр кюфтета", предположението е абсолютно правилно. Аз съм варненка и съответно рецептата, която предложих е варненския вариант на кюфтета с доматен сос. Думата "писюр" наистина идва от турски (турски и гръцки думи не са нещо необичайно за варненския край) и означава немърлив, нескопосен, мръсен. В случая за кюфтетата се използва в преносен смисъл - а именно, че са мързеливи, бързи, лесни за правене.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, а аз благодаря за вдъхновението! :)
    Чудесни бяха кюфтенцата и скоро пак ще си ги приготвя.
    Благодаря ти и за споделената информация за това откъде идва "писюр". Значи правилно съм си разсъждавала над нещата.
    Прекрасна вечер от мен!
    Поздрави,
    Галка

    ОтговорИзтриване
  3. С появата на кулинарните блогове човек научава толкова интересни неща :) Много се радвам.

    ОтговорИзтриване
  4. Вярно е! И също така се запознава с чудесни хора, които има сходни интереси :-)
    Сърдечни поздрави и чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютно съм съгласна!
    Прекрасна и успешна седмица и на теб, Лети! И дано има повечко слънце :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване