Бананово - шоколадов чийзкейк


Човекът - банан се завръща :) Хахахаха!
Нямаше как да не направя нещо с банани. Този чийзкейк го сътворих с разни останали ми продукти по шкафове и хладилник и се получи върховеееен! Пълен разкош! За мен бананите и шоколада си отиват като вкусова комбинация както шоколад и портокал.

Стана един малък гаф с този чийзкейк, но успях да спася повече от половината. И то само защото съм голяма блейка и се опарих... Няма да споделям подробности, че ме хваща срам като се сетя. Беше много комична ситуация и леко глупава.

Снимките ми не са особено хубави, защото са направени набързо, без никакво старание. Просто няколко "щрак-щрак" момента преди да отидем да гласуваме. За след това не остана време и чийзкейк :D

Част от продуктите са заменяеми... т.е. ако нямате примерно маскарпоне, спокойно можете да си използвате само крема сирене. Аз имах една кутия, която трябваше да употребя, защото наближаваше крайният срок на годност. А не мога да оставя такъв хубав продукт да бъде изхвърлен, защото след това не съм имала време да го направя на нещо. И по принцип много мразя да се изхвърля каквато и да било храна.

И така... стига празни приказки... ето го и негово величество шоколадовото изкушение с бананов привкус.


Продукти: за блата: около 300-350 грама бисквитки от типа "Траяна" или "Гербер". Аз използвах "Гербер" с канела, мед и орехи. Бях си купила един голям пакет с натрошени бисквитки от оутлета на Суит Плюс и реших, че ще подхождат чудесно на този чийзкейк. И 3-4 с.л. масло

за крема: 400 г крема сирене, 250 г маскарпоне, 300 г заквасена сметана, 4 с-л. горчиво какао, 200 г черен шоколад, 4 яйца, кафява пудра захар ако е необходимо. 3 пюрирани банана и 3 нарязани на кубчета

за глазурата: 200 мл готварска сметана, 150 г черен шоколад

за украса нарязани на филийки шоколадови бонбони или шоколад



Маслото се разтапя, бисквитите се смилат и се смесват. Форма за торта с падащо дъно се застила долу с хартия за печене за да се премести после по-лесно в тортена чиния.  (Не е задължително разбира се, може и направо върху самата форма). Бисквитено-маслената смес се разстила и се заглажда с лъжица и се оставя настрани или в хладилника докато приготвим крема.

Фурната се загрява на 170-180 градуса.

Крема сиренето, маскарпонето, какаото и заквасената сметана се разбиват на ниска скорост с миксера.
В огнеопорна купа се начупва шоколада. Разтапя се на водна баня или в микровълновата на ниска степен.
Към крема се добавят едно по едно яйцата като след всяко се разбива докато се усвои. Добавя се шоколада и пюрираните банани. Ако не ви е достатъчно сладко добавете захар на вкус.

Изсипва се половината смес върху бисквитената подложка, след това бананите на кубчета и останалата смес. Пече се около 60-70 минути. Оставя се във фурната докато изстине напълно. След това се изважда от формата (нож се нагрява под вряла вода, забърсва се и се минава по края на формата).
Чийзкейка се оставя в хладилника да престои поне 7-8 часа. Аз го оставих за цялата нощ.

Загрява се сметаната и преди да заври се добавя начупения шоколад. Разбърква се докато се разтвори напълно и се оставя да изстине в хладилника.
Залива се сладкиша и се украсява.

Реже се най-лесно както обясних с нагрятия нож.






Да ви е сладко :)





          
                                                                                                




       



0 comments:

Публикуване на коментар