Тиквено тирамису



Не е типичното тирамису. Признавам си, че не съм най-големия почитател на тирамисуто. Хапвам си, но сигурно се случва веднъж в годината да си направя. Това обаче ми хареса страшно много. Първо защото обожавам тиква. Славя се с неособено голямата си любов към студените месеци, но все пак има нещо, което обичам - тикви, кестени и Коледа 😍

Беше леко на вкус, направо разтапящо се по небцето. Адаптирано от тук. Аз пропуснах алкохола. Но може да добавите някакъв подходящ ликьор с есенен привкус.

Вчера мама имаше рожден ден, искам да й посветя това тирамису, защото и тя обича тиква :) Тези дни ще споделя и един постен шоколадов сладкиш, който правих за да почерпи моят мъж в работа.

Тази година мама реши да пази целите коледни пости и специално направих шоколадовия сладкиш в нейна чест.

Но да продължим с тиквеното тирамису :) Прави се много лесно и няма да се опре и на най-големия лаик в кухнята.



Продукти: 40 бишкоти (400 г), канела и кафява захар за поръсване.

за сиропа: 150 г захар, 250 мл вода, 150 мл силно кафе

за крема: 500 г пюре от печена тиква, 500 г маскарпоне, 300 мл  сладкарска сметана за разбиване, около 100-120 г кафява захар (на вкус), 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. смесена подправка за лебкухен (или джинджифил, кардамон)




Вари се сироп от изброените продукти докато се разтопи захарта. Оставя се настрани да изстине.

През това време се приготвя крема. Сладкарската сметана се разбива докато стане пухкава и гъста.
Маскарпонето (на стайна температура), захарта, подправките и тиквата се разбиват с миксер, без да се прекалява с бъркането за да не се пресече сиренето. Добавя се постепенно разбитата сметана. Трябва просто крема да се обедини добре. Не е нужно твърде много бъркане. Кремът става пухкав и лек.

Топят се една по една бишкотите за съвсем кратко време в сиропа и се нареждат една до друга в подходяща тавичка. Където има нужда се добавят парченца от бишкотите за да се напаснат добре и да няма дупки.

Нанася се 1/2 или 1/3 от крема ( в зависимост дали ще правите тирамисуто на 3 пласта или на два. при мен е с два реда бишкоти, защото нямам толкова дълбока тавичка. след това отново напоени бишкотки и отново крем. Оставя се да престои за една нощ в хладилника и на другия ден е просто разкош :)

Може да се направи и в кръгла форма. Също и ако се намали наполовина дозата (не, че е задължително, но ще се получат доста порцийки) да се оформи в чаши или бурканчета.
Може да се украси с кехлибарен рачел от тиква примерно. Или каквото ви хрумне!






0 comments:

Публикуване на коментар