Чийзкейк с малини, маскарпоне и бял шоколад за Новата година

снимката е от тук.



Честита Нова Година на всички приятели и читатели!
Желая Ви една зашеметяваща и вдъхновяваща година, изпълнена с много хубави емоции, много любов и усмивки. Бъдете здрави!



Не успях да напиша пост вчера, защото след като се върнах от работа имах да свърша доста неща преди да отидем да празнуваме, затова пък ще започна годината с един прекрасен сладкиш, с който снощи изпратихме старата година.
Макар, че си е калорична бомба вкусово е много приятен и не ти става тежко. Много се хареса от почти всички :) Моят половин не го одобри, но той не е особено голям почитател на чийзкейка, а също и не е и любител на малините. На всички останали им хареса, включително моя милост.



Продукти: за бисквитения блат: 150 г чаени бисквити с масло, 80 г чаени бисквити с подправки (джинджифилови, канелени), 50 г масло, 50 г смлени орехи

за крема: 275 г маскарпоне, 175 г крема сирене, 2 разбити яйца, 5 - 6 с.л. захар, 250 г бял шоколад, 1 ванилия, 200-220 г замразени малини (или пресни ако са в сезон)

за гарниране: 200 г маскарпоне, 100 г крема сирене, 50 г бял шоколад, 1 ванилия, пудра захар ако е необходимо

за украса: фино нарязан бял шоколад, филирани бадеми, аз използвах и бонбони от бял шоколад и дехидратирани малини и ягоди.

* Може да се използват и пресни малини





Фурната се загрява на 150 градуса. Маслото се разтапя.

Смилат се бисквитите и се смесват със смлените ядки и маслото. Форма за торта с падащо дъно се застила с хартия за печене и отгоре се разпределя бисквитената смес. Заглажда се добре и се оставя в хладилника за кратко докато приготвим крема.

С дървена лъжица се разбъркват крема сиренето и маскарпонето. Добавят се разбитите яйца по малко и се разбърква докато стане гладка смес. Добавя се разтопения бял шоколад, ванилията и захарта.
Накрая се прибавят и малините и се разбъркват внимателно. Сместа се изсипва върху бисвитения блат. Чийзкейкът се пече около час или докато добие приятен загар и се стегне.

Не се изважда веднага от фурната, а се оставя да изстине там. Аз оставих след това чийзкейка за цяла нощ в хладилника и добавих крема и украсата на сутринта. Разбърках маскарпонето, сиренето, ванилията, разтопения бял шоколад и ако не ви се стори достатъчно сладко и малко захар. Разбърква се внимателно с дървена лъжица и се разпределя върху охладения чийзкейк. Отгоре се украсява по желание със стърготини от бял шоколад, филирани бадеми и малини или някакви подходящи бонбони.

Рецептата е адаптирана от The Complete book of chocolate and 200 chocolate recipes












2 коментара:

  1. Хей, Галка, имах проблем, беше ми изчезнал списъка с блогове, които следя, и докато ги издиря и вкарам отново...Е, радвам се, че пак те открих и то навреме - да ти честитя Новата 2017 Година!
    Желая ти здраве, късмет и новите ти мечти бъдат по-смели и по-лесно осъществими!
    Страхотен десерт, порцията на половина може да ми изпратиш на мен:))

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, честита да е и на теб и близките ти! Много да сте здрави и годината да е изпълнена с изненади и много хубави емоции.
    Много ми е драго, че ти харесва десертчето.
    Чак сега одобрих коментара, че бях на работа и вечер направо си лягах.
    Прекрасен дееееен!
    Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване