Сочен кекс с моркови и ананас



Един чудесен влажен и сочен кекс. Исках да направя нещо по-различно за закуска. Кексът става много ароматен и с този красив златисто карамелен загар... привлича да бъде опитан.
Рецептата е адаптирана от тук.



Продукти: 3 ч.ч.* едро настъргани моркови, 1 ч.ч. нарязан на ситно и много добре подсушен от сока ананас от консерва, 2 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч. олио, 4 големи яйца, ванилия, 2 ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. смесена подправка за джинджифилови сладки (или изберете каквото обичате - карамфил, индийско орехче и т.н.),  масло и малко брашно за формата за кекс.

пудра захар за поръсване.



Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за кекс (моята е с диаметър 22 см) или подходяща тавичка се намазва с масло и се наръсва с мъничко брашно. Излишното се изтръсква с потупване.

Яйцата се разбиват със захарта докато удвоят обема си и станат на гъст крем. Добавят се олиото, ванилията, морковите и ананаса. В отделна купа се смесват брашното, бакпулвера, канелата и подправката за джинджифилови сладки.

Сухата смес се прибавя внимателно към влажната и се разбърква добре докато се усвои. Сместа се изсипва във формата за кекс.
Пече се около 45-60 минути според фурната до готовност. Забита в средата клечка за зъби трябва да излезне чиста, без полепнали по нея трохи или тесто.

Изважда се от фурната и се оставя за 10-15 минути да поизстине. След това се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине. Накрая се поръсва с пудра захар.

*чаените чаши, които използвам са с вместимост 250 мл

** Може да добавите глазура от крема сирене, масло и пудра захар.









1 коментар: