Бисквитки със сушени плодове


Продукти: за тестото: 1 кутия крема сирене - 250 г, 1 пакетче масло - 125 г, 1/4 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно
за пълнежа: 1/4 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.л. канела, 3/4 ч.ч. нарязани стафиди (светли), 1 ч.ч. ситно нарязани лешници, 1/2 ч.ч. нарязани на ситно кайсии
сладко от дюля
за овалване: 1 ч.ч. захар и 2 с.л. канелаКрема сиренето и маслото се разбиват на гладка смес със захарта след което се домесва на меко тесто с брашното. Разделя се на 2 части и се завива във фолио след което се оставя за поне 2 часа в хладилник.

През това време се приготвя пълнежа. Смесват се всички продукти без сладкото.

Тестото се разточва на правоъгълник и се намазва със сладкото, отгоре се наръсва с половината от пълнежа и се навива на стегнато руло като се започва от дългата страна. Увива се във фолио и се оставя в хладилника за час. Повтаря се и с другото тесто.

Приготвя се сместа за овалване, захарта и канелата се разбъркват добре. Режат се парчета от рулото около 1 см и се овалват в захарта с канелата. Редят се в тавичка постлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса докато леко покафенеят. Отделят се от хартията за печене и се оставят настрана да изстинат.

Тези бисквитки ги видях в сайта на Марта Стюард и много ми грабнаха окото. Направих малка промяна в рецептата - вместо сладко от кайсии използвах от дуля тъй като нямах от първото. И вместо орехи използвах лешници. В сайта пише, че това са традиционни еврейски сладки.

1 коментар: