Бананово - шоколадов кекс


Както винаги рецептите на Ина (Инка, голямо вдъхновение си за мен) ми идват точно навреме. В купата ми за плодове от 2-3 дни имаше два банана, които бяха започнали да поомекват и се чудех какво да ги правя понеже не ги обичам в този вид. Преди години щях да си ги изям с голям кеф, но от няколко години насам предпочитам да ги ям леко зеленички.
Вчера видях рецептата за този умопомрачителен кекс в страничката й във Фейсбук и сутринта веднага запретнах ръкави. Все още не съм го опитала, но на вид изглежда божествено сочен.

Моите промени са съвсем малки. За да бъде още по-шоколадово добавих 3 с.л. хубаво горчиво какао и ванилийка. Всичко друго си е точно като в нейната рецепта.

Със сигурност трябва да си купя една форма за кекс с дупка, която да е в по-малък размер, защото моята е огромна и ако го бях направила в нея щеше да стане като палачинка ха ха :)
Затова и моя кекс е в тази форма. Но стига бърборене.

Източник: тук.


Продукти: 2 банана (добре узрели и средни по размер), 150 г шоколадов кувертюр, 70 г краве масло, 4 с.л. олио, 4 яйца, 3/4 ч.ч.* кафява захар, 3/4 ч.ч. брашно, 1 пак. бакпулвер, ванилия, 3 с.л. хубаво тъмно какао,
краве масло за намазване на формата, брашно за поръсване на формата

за глазурата: 100 г млечен шоколад, 50 г краве масло

за украса: по половин шоколадче LZ бял и млечен (или каквото прецените, че ще ви хареса).


Бананите се намачкват с вилица. Маслото и шоколадовия кувертюр се разтапят в микровълнова фурна на ниска мощност като на 20 секунди се разбърква или на водна баня и се оставя настрани да поизстине малко.

Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват до побеляване със захарта. Добавя се шоколадовата смес, бананите, олиото, ванилията, брашното с бакпулвера и какаото. Разбърква се добре с миксера.

Добавят се белтъците като се разбъркват внимателно с другата смес с дървена лъжица. Сместа трябва да е хомогенна.

Формата за кекс се намазва хубаво с масло и се поръсва с брашно навсякъде. Сместа се изсипва. Пече се в загрята предварително фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато забита клечка в средата излезне чиста без полепнала смес по нея.

Изважда се и се оставя за 10-15 минути във формата и след това се обръща върху поднос.

Залива се с глазура подготвена от разтопените масло и млечен шоколад. Поръсва се с нарязаните на ситно шоколади.

* Една чаена чаша е равна на 250 мл.








0 comments:

Публикуване на коментар