Пиле с ориз
Днес се чудех какво да направя за хапване... дали да е пилешка супа или пиле с ориз. В крайна сметка се допитах до домашните и пожелаха пиле с ориз. Прегледах си блога и видях, че не съм писала рецепта за моето пиле с ориз и веднага щракнах и няколко снимки.
Продукти: 8 пилешки бутчета (може и цяло разфасовано пиле, или пилешки пържолки, или пък крилца), 1 и 1/2 глава лук, 1 и 1/3 ч.ч. ориз, олио и магданоз за сервиране.
за бульона: 1/2 глава лук, 1 голям морков, 2 с.л. сушени зеленчуци (купувам си направо готова смес от изсушени зеленчуци без сол и разни други добавки), няколко стръка магданоз и сол на вкус
Бутчетата се сваряват за 10-15 минути заедно със зеленчуците.
Главата и половина лук се нарязва на ситно. Загрява се няколко лъжици олио и се задушава лука в него докато стане кристален. Добававя се и измития ориз. Трябва да се запържи докато стане "стъклен" - прозрачен.
Изсипва се в тавичката и отгоре се подрежда месото.
Добавят се 4 чаени чаши от бульона (прецежда се). Пече се за около час на 200 градуса. Аз лично завивам първоначално с фолио и след това го отстранявам. Ако се наложи може да се добави още малко бульон.
Сервира се с накълцан магданоз.
0 comments:
Публикуване на коментар