Ябълков пай с карамелен сироп


Днес прекрасния съпруг на мама – Пасхалис, има рожден ден! Специално за да почерпя за празника му направих този апетитен ябълков пай. Не можем да отпразнуваме празника му заедно защото те живеят далече от нас - в Германия. Но пък по традиция приготвям нещо сладичко.
Желаем му да е много здрав, щастлив и все такъв прекрасен човек! Весел празник!

Χρόνια πολλά και να τα εκατοστήσεις! Πολλά φιλιά από εμάς! :)


Рецептата е адаптирана от ICookGreek.

Продукти: 1 лист бутер тесто (400 г - използвам Фамилия)
за крема: 2 големи яйца, 200 мл готварска сметана, 1 ванилия, 4-5 с.л. карамелен сироп (може да използвате и готов сос от магазина, но според мен домашно направен е по-вкусен, а и се прави много бързо), 50 г разтопено краве масло
2-3 ябълки (зависи от големината им), 50 г фино смлени орехи
канела и карамелен сироп за заливка (няколко супени лъжици)


Яйцата се разбиват със сметаната, ванилията, маслото и карамеления сироп на вкус. Кремът се заделя настрани докато се подготви тестото.

Във форма за торта с падащи стени с размер 22 см в диаметър се постила размразеното бутер тесто. Надупчва се с вилица и се изрязват излишните части.


Поръсва се отгоре със смлените орехи. Ябълките се измиват, почистват от кората и семките и се нарязват на филийки като се подреждат върху орехите.


Отгоре се залива със сметановия крем така, че да покрие добре. Пече се около 40 минути или докато добие златисто кафяв цвят в предварително загрята фурна на 200 градуса. След това се изважда и се оставя да се охлади малко - около 10-тина минути. Освобождава се от стените и се премества в поднос. Поръсва се обилно с канела и се залива с карамелен сос.
Може да се консумира и топъл и студен.






А от останалото тесто събрах една топка и я разточих малко, поръсих с орехи, канела и кафява захар и разточих още малко. Разрязах на ленти и ги осуках една с друга. Направих захаринки. Пекат се до зачервяване в предварително загрята на 200 фурна.



0 comments:

Публикуване на коментар