Бисквитена торта с карамел и банани


Невероятно вкусна торта. Съставките на крема същите както обикновено, но начина на правене е малко по-различен. Кремът за тортата е мекичък, пухкав и много вкусен. Вчера дадох малко и на една приятелка и тя много я хареса. По принцип мислех да я направя само карамелена, но като видях, че в купата имам банани... казах си "Кой е най-добрия приятел на карамела ако не бананът?!". Добро решение. Чудесно се вързаха двата вкуса. Аз също хапнах едно мъничко парченце за да мога да я възхвалявам после :D
Рецептата адаптирах от тази шоколадова бисквитена торта.


Продукти: около 2 и половина пакета бисквити тип Petit Beurre
около 200 мл леко подсладено и затоплено прясно мляко за потапяне на бисквитите
за крема: 750 мл прясно мляко, 2 пак. пудинг Ванилия, 200 г меко масло (на стайна температура), 8 с.л. захар (или 10 ако искате да е по-сладко), 1 консерва сгущенка/карамел/дулсе де лече (аз си купувам от магазин Берьозка)
400 мл сладкарска сметана за разбиване, 1 ванилия
2 големи зрели банана - пюрирани
фино смлени шоколадови бисквити за украса (или нещо по избор)


Пудингът се смесва със 100-150 мл прясно мляко. В останалото мляко се прибавя захарта и се оставя да заври. Добавя се пудинга и се бърка докато се сгъсти. Кремът ще стане по-гъст, но това да не ви притеснява. Изсипва се в купа и се бърка от време на време докато изстине до стайна температура. Прибавя се карамела и се разбива с миксер на ниска или средна мощност. След това се добавя и маслото на стайна температура. Разбива се докато крема добие гладка консистенция. Става много пухкав, лек и приятен.

Аз използвах малка тавичка - 20 на 35 см, но може да използвате и по-голяма. Просто тогава тортата няма да е толкова висока. При мен се побираха по 9 бисквити на пласт.

Тавичката се застила със свежо(стреч) фолио. Започва се с 1 ред бисквити. Бисквитите се потапят за няколко секунди в топлото подсладено мляко. Но не за прекалено дълго за да не се разпаднат. Достатъчно ще си се напоят от крема.
Отгоре се покрива с пласт крем, после пак бисквити, пак крем. На два пъти се разпределя върху крема и от пюрето от бананите. Завършва се с бисквити, а не с крем както обикновено го правя. Така тортата се завива отгоре с един пласт свежо фолио. Оставя се в хладилника за няколко часа - при мен това бяха 7 часа.

След това се отстранява фолиото отгоре и върху тортата се захлупва подходящ поднос и тортата се обръща наобратно. Сваля се и другото свежо фолио.
Сметаната се разбива добре с ванилията и тортата се покрива с нея от всички страни. Поръсва се с смлените шоколадови биксвити и се оставя за още няколко часа в хладилника. Аз лично оставих за цялата нощ.


Въпреки, че има малко повече занимавка от обикновено не е голяма философия тази торта, а е наистина много хубава и си заслужава отделеното време. Може да опитате да я направите в моя вариант или в оригинал като в рецептата от линка горе с шоколадов пудинг. А бихте могли да прибавите към пудинга и 100-200 г от любимият си шоколад за по-наситен вкус.





0 comments:

Публикуване на коментар