Яхния с телешко и зеленчуци


От вчерашното ни хапване остана телешко месо. Беше само кипнато веднъж и измито. И реших да направя яхнийка колкото за обяд. Стана много вкусничка. Единствено късно се сетих, че щеше да е много по-вкусно ако си бях изпекла и обелила чушката вместо да я сложа сурова, но няма значение. И така беше вкусно и си хапнахме всичко.
Да си призная много рядко готвя телешко и не съм пробвала различни рецепти. Обикновено го правя на телешко


Продукти: за 3-4 порции: 300-400 г телешко месо, 1 глава лук, 1/2 тиквичка, 10-тина малки картофчета, 2 моркова, 1 червена чушка, 1/2 връзка магданоз, червен пипер, черен пипер, сол на вкус, 1 голям домат, 1 голяма супена лъжица брашно, около 50 мл зехтин/олио


Зехтинът се загрява в тенджерка с незалепващо покритие. Лукът се нарязва на дребно. Месото може да се кипне както мама правят за да излезне кръвта или направо да се сложи в тенджерката.

Месото и лукът се запържват в загрятата мазнина. Добавя се 1 лъжица брашно и се разбърква добре. Залива се с гореща вода колкото да покрие месото. Вари се на тих огън докато месото омекне. През това време се измиват, обелват и нарязват всички зеленчуци (без домата). Когато месото омекне се добавят зеленчуците и се готви до омекването им. Посолява се с подправките. Доматът се нарязва на ситно и се добавя към яденето преди да е готово. Оставя се да поври още няколко минути.

Магданозът се нарязва на едро и се прибавя към яхнийката. Котлонът се изключва.



0 comments:

Публикуване на коментар