Руло с малини и малинов шоколад


Имам все още снимки и рецепти, които чакат от Великден, но днес в Германия празнуват Денят на бащата и аз направих този сладкиш за празника. Не бях правила руло от мноооого отдавна. Получи се много свежо. Обожавам малини. За да не ми дразни стомаха понеже се наградих и аз с едно парче прекарах малините през цедка за да махна семчиците, НО изобщо не е задължително да го правите :)

Аз отново използвах кварк за пълнежа, защото си казах, че докато съм тук ще си го ползвам. Да му се нарадвам. Може да го замените с нашенска извара, рикота, каквото обичате от този вид.

Ние отбелязахме празника за обяд в едно гръцко заведение и хапнахме, после подремнахме малко вкъщи и за вечеря хапнахме по едно парче от сладкиша.


Продукти: за блата: 4 яйца, 120 г захар, сокът и кората от един малък лимон, , 1 с.л. олио, ванилия, 40 г ванилов пудинг (ползвах на Д-р Йоткер, може да се използва и обикновено нишесте без аромат), 50 г брашно

за крема: 400 г малини (пресни или замразени - аз използвах замразени), 80-100 г захар, 150 г бял шоколад, 250 г кварк (или някаква извара според вкуса), 250 г заквасена сметана, 10 г желатин (това са 5 листчета ако е такъв желатин)

за заливката: 150 г бял шоколад, 4-5 с.л. от малиновото пюре, 20-30 г животинска сметана, кокосови стърготини


Малините се прекарват през цедка ако искате да им се махнат семенцата или направо се пюрират с пасатор или блендер/чопър. Оставят се настрани.

Белтъците и жълтъците се разделят в две купи. Към двете купи се добавят по половината от захарта. Към жълтъците се добавят корите от лимон, ванилията.

Белтъците се разбиват до меки връхчета като към тях се добавя и лимоновия сок докато се разбиват. Жълтъците се разбиват на гъст крем, добавя им се олиото и се разбъркват още веднъж.

Към жълтъците малко по малко се добавят белтъците като се разбърква с дървена/силиконова лъжица. Добавят се и пресятите брашно и нишесте и се разбърква внимателно докато се смесят добре.

Фурната се загрява на 220 градуса. Тавичката от печката се постила с хартия за печене. отгоре се разпределя сместа и се пече на средното ниво на фурната за 7-8 минути, докато стане златисто кафяв на цвят. Изважда се от фурната и се отстранява хартията. Оставя се за няколко минути да отпочине след което се завива на руло върху кърпа заедно с нея. оставя се настрани докато изстине и през това време се приготвя крема.

Желатинът се накисва в съвсем малко вода.
Шоколадът се разтопява на водна баня или на ниски обороти в микровълновата. Кваркът и заквасената сметана се разбъркват. Добавят се разтопеният шоколад, захарта и пюрето от малини (като се оставят няколко лъжици за заливката). Желатинът се разтопява на водна баня или на ниски обороти в микровълновата. Добавя се към крема и се разбърква енергично за да се разпредели добре и да не стегне веднага.

Кремът се прибира за половин - един час в хладилника. Трябва леко да започне да стяга.

Рулото се развива и се намазва с крема. Увива се в свежо фолио и се стяга добре. прибира се в хладилника за няколко часа.
Когато е готово се залива с разтопения със сметаната шоколад и смесен с малиновото пюре. И отгоре се наръсва с кокосови стърготини.

*може да се отрежат двата края за да има повече вид рулото. Оставя се за още известно време за да стегне заливката и се разрязва.

Може да му се насладите с чаша кафе :) Много свеж на вкус сладкиш, перфектен за празника!

Честит празник на всички татковци! Смятам, че би било чудесно да откраднем този празник от тях :)
А в неделя е денят на майката.





0 comments:

Публикуване на коментар