Чийзкейк с ябълки


Вчера докато разчиствахме балкона и видяхме, че ябълките са тръгнали да се развалят и реших да измисля нещо с тях. Някакво сладкишче. Първо си мислех да е някакъв пай, после пък да направя галет. Обаче се сетих за новата ми книжка със сладкиши с кремове и плодове и като я разлистих намерих този чийзкейк. Стана много приятен. Само дето нямах този размер тавичка и блатът ми стана малко по-дебел, затова й ще ви дам размера на тавичката от рецептата, а не моята :D

Рецептата е от книжката "Obst- und Blechkuchen - Fruchtig, fein und vielseitig"
Моите промени са минимални, ще впиша рецептата така както съм я направила аз.

*Вместо немската извара "Кварк" можете да използвате рикота или българска извара и да добавите малко заквасена сметана и да пасирате ако желаете за гладкост и по-кремообразна консистенция.

Сладкишът е много приятен. И не е много тежък както е и при повечето плодови сладкиши.




Продукти: за блата: 200 г брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 125 г краве масло, на стайна температура, 100 г кристална захар, 1 ванилия, 3 яйца
за крема: 4 големи ябълки, сокът от 1 лимон
500-600 г кварк (или друга извара), 2 яйца, щипка сол, 150 г краве масло, на стайна температура, 150-200 г кристална захар, 1 ванилия, 1 опаковка ванилов пудинг, кората от 1 портокал и 1 лимон
за глазиране: няколко с.л. желе от дюли (или друго)

Първо ще приготвим крема. Двата белтъка се разбиват на пяна с меки връхчета заедно със щипката сол.
Маслото за крема се разбива докато стане пухкаво със захарта. Добавят се един по един жълтъците. След това кварка, ванилията, корите от портокал и лимон и пудинга. Кремът и белтъците се прибират в хладилника.


Фурната се загрява на 180-190 градуса.

Ябълките се измиват, обелват, изчистват от семенницте и се режат на едри кубчета. Поливат се със сокът от лимона и се разбъркват добре за да не потъмнеят.


Маслото за тестото се разбива на пухкав крем със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилията. В купа се смесват брашното, солта и бакпулвера и се добавят към маслената смес. Ако стане твърде рядко тестото се добавя още малко брашно. Зависи от големината на яйцата. Тестото остава лепкаво, но не много рядко.

Разстила се върху тавичка с размери 30/40 см (както казах тук беше и моята грешка от която се получи по-дебел блат - моята беше 20-30 см). Отгоре се подреждат половината ябълки.

Към крема се прибавят разбитите белтъци и се обединяват внимателно докато белтъците се поемат напълно и сместа стане еднородна. Изсипва се върху ябълките и отгоре се подреждат останалите.



Пече се в предварително загрятата фурна за около 50 минути след което още горещ се намазва с желето и се допича за още 5 минути. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника.

Да ви е сладко! :) Снимките ми не са много хубави, но днес беше малко мрачно през повечето време.






0 comments:

Публикуване на коментар