Тиквено - карамелен крем


Вчера правих това кремче с аромат на есен. Имах останали две тикви цигулки от миналата есен и се чудех какво да си направя с тях. Потърсих в интернет и попаднах на тази прекрасна рецепта на Веси Казакова от Сладко и солено.
Веднага се залових с подготвянето на тиквата. За съжаление едната я изхвърлих защото беше изкуфяла, но другата си беше перфектна и сладка (след като я изпекох разбрах това).
Следвах почти на 100% рецептата на Веси, като промених само количеството на сметаната, добавих канела и захарта ми е кафява.
Освен, че изядох купичката "манекенка" след това падна още една жертва ахахаххаха. Толкова ми хареса, че не се сдържах и за обяд изядох и втора купичка. Количеството на тиквата може да ми е било малко повече защото още нямам кантарче и я мерих с големия кантар докато я държа(не се смейте :D ).


Продукти (при мен се получиха 5 купички): 500 грама печена тиква, 2/3 ч.ч. кафява захар, 200 мл течна сметана, 1 ч.л. канела, 3 големи яйца.

Захарта се карамелизира и към нея се добавя течната сметана като се бърка непрекъснато за да не станат бучки карамел. Оставя се да покъкри няколко минути докато се посгъсти леко. Печената тиква се пасира. Към нея се добавя карамелената смес и се разбърква добре. Добавят се едно по едно яйцата като след всяко се разбърква добре докато се усвои и накрая се добавя канелата.

Фурната се загрява на 180 градуса. Сместа се разпределя в огнеупорни купички. Подреждат се в тавичка и в тавичката се налива вода, която трябва да стига до половината на купичките. Пече се около 30-35 минути.
Оставят се да се охладят няколко часа в хладилник.

Невероятна вкусотия! Ако обичате тиква няма начин да не ви се хареса този крем.


2 коментара:

  1. Това е вкусотия, нали? Благодаря. Ще го направя този крем. Малко ми е притеснено да не кача килограмите, но какво, пък!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, много е вкусен. И аз избягвам да хапвам много десерти, но понякога е позволено, нали? Все пак сме хора :) На всеки му се случва понякога да му се прииска да се поглези с нещо сладичко.
    И аз пазя диета сега, но понякога си позволявам.
    Прекрасен ден ти желая!
    Поздрави,
    Галка

    ОтговорИзтриване