Постни кифлички с гъби и лук


Вчера направих тези кифлички за обяд за брат ми и той се влюби в тях. Много съм доволна, че му харесаха толкова много. И аз си хапнах една кифличка :)
Мислех си в началото да ги направя със смес от ръжено и пшенично брашно, но досега никога не съм работила с ръжено и четох, че си има някои тънкости... като повечко вода и т.н. и реших да не рискувам точно този път.
Тестото е адаптирано в постен вариант от кифличките със сирене на Зиче.


Продукти: за тестото: около 500-600 г брашно, 1 пак. суха мая за хляб (7 г ), 4 с.л. кафява захар, 1 ч.ч. топла вода, 1/2 ч.ч. олио*, 1 ч.л. сол
за пълнежа: 6-7 гъби печурки (не знам колко бяха като грамаж, но шапчицата на всяка гъбка беше с големината на голям орех), няколко ссредни по размер гъби кладница, 1 глава лук, сол на вкус, 1/2 ч.л. червен пипер, щипка-две черен пипер, малко олио

Гъбите и лукът се нарязват на дребно. Запържват се до омекване и карамелен цвят в олиото. Прибавят се подправките и се оставя настрани да изстине.


Маята се разтваря в топлата вода заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да шупне. Брашното се пресява в дълбока купа удобна за месене и се прави кладенче в което се изсипва маяната смес, останалата захар, солта и олиото. Замесва се меко, гладко и еластично тесто. Разточва се на голяма кръгла кора и се нарязва на триъгълници. Аз направих 12 триъгълника, но могат спокойно да са и 18.
Сместа се разпределя в основата на триъгълника и се завива на кифличка.



Фурната се включва на 50 градуса. Кифличките се подреждат в тава застлана с хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят за около 50-60 минути да втасат. Ако се правят лятото може и да се спести втасването във фурната, а да си втасат отвън. Намазват се с водичка и се поръсват с мак (или други семена по избор).

Пекат се за около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пекат се докато се зачервят приятно.




*Чаената чаша, която използвам е с вместимост 250 мл.

5 коментара:

  1. Миме, благодаря ти! Наистина бяха много вкусни и много мекички. ЧУдесна алтернатива за постите са или ако ти се хапва постно.

    ОтговорИзтриване
  2. Дали могат да се замести маята с друго? Бакпулвер или квас или ... ?

    ОтговорИзтриване
  3. Може лид а се замести маята с друго? Квас или бакпулвер или ... ?

    ОтговорИзтриване
  4. Може би с квас. С бакпулвер не мисля, че ще се получи това. Но с квас би трябвало да стане. Нямам опит с квас (макар отдавна да се каня да опитам), но ми се струва логично да няма проблем да си втаса с него и да се получат кифлите.

    ОтговорИзтриване