Шоколадова торта с маскарпоне и плодове


продукти за блата: 100 г черен шоколад или кувертюр, 130 г маргарин, една чаена чаша захар, ванилия, 5 чйца, 1 ч.ч. брашно, 50 г нишесте с шоколадов вкус и аромат, 1 пак. бакпулвер
За крема: 1 кутия маскарпоне (500 г) и една голяма кофичка заквасена сметана + захар на вкус
за ваниловия крем: 1 пак крем Оле ванилия + 400 мл прясно мляко
250 г вишни, 250 г малини, 5-6 с.л. ликьор, 2 пак желатин
една кафена чашка захарен сироп за сиропиране на блата (може и сока от компот)

шоколада се настъргва. Разбиват се маргарина и захарта на крем, добавя се ванилията след това едно след друго яйцата. Смесва се брашното, нишестето и бакпулвера и заедно с настъргания шоколад се добавя към другата смес. Разбърква се внимателно до хомогенизиране. Форма за торта се намазва с масло и се изсипва тестото (аз все още си нямам затова използвам тавичка, затова и тортите ми не са особено равни :) трябва най-сетне да си взема една форма). Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50тина минути. След като блатът позастине се разделя с конец на две части като двете части се сиропират със захарния сироп или сока от компот. Едната част се поставя във формата за торти.
Желатина се накисва в малко вода и се разтваря в загрятия ликьор. Добавят се плодовете (като се отделят малко за украса).
Приготвя се кремът Оле по указанията. Разбива се другия крем от сиренето маскарпоне и заквасената сметана със захар на вкус.

Върху блата се изсипват плодовете в желатина, отгоре се изсипва от сметановия крем, слага се другия блат. Намазва се с крема Оле и отгоре се покрива с останалия сметанов крем. Украсява се по желание с плодове.






0 comments:

Публикуване на коментар