Постен сладкиш с ябълки и грис

Необходими продукти: 1,5 кг ябълки, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1ч.ч. грис, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер, 3/4 ч.ч. олио, 1 с.л. настъргана лимонова кора, 2 с.л. лимонов сок

Ябълките се обелват, настъргват се на едро ренде и се смесват с лимоновия сок, кората от лимона и половин чаша от захарта. Сместа се разделя на 3 части.
Брашното се пресява и се смесва с гриса, останалата захар, канелата и бакпулвера. Сместа се разделя на 3 части.
В намаслена тавичка или върху намазана с мазнина хартия за печене се слага 1/3 от брашнената смес, разпределят се 1/3 от ябълките и се поръсва 1/3 от олиото. Така се редуват всички смеси, докато свършат. Последният пласт трябва да бъде от ябълки и олио.
Сладкишът се пече около 45 мин на 180° С, докато се зачерви.
В сладкиша могат да се прибавят чаша стафиди. Олиото може да се замени изцяло или частично с маргарин.

1 коментар:

  1. много добър сладкиш.
    гостите ми бяха очаровани,а децата искаха още и още. благодаря

    ОтговорИзтриване